15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalAngela Merkel refuză ridicarea sancțiunilor europene impuse Rusiei

Angela Merkel refuză ridicarea sancțiunilor europene impuse Rusiei

„Nu avem în vedere ridicarea sancţiunilor împotriva Rusiei atât timp cât acordurile de la Minsk nu vor fi implementate sau nu au loc progrese reale”, a declarat cancelarul german pentru presă în timpul unei vizite la Vilnius.

Acordurile de pace de la Minsk, semnate în 2015 cu sprijinul Germaniei şi Franţei, au permis reducerea violenţelor şi limitarea zonei de conflict în care au fost deja ucise peste 10.000 de persoane în estul Ucrainei.

Până în prezent, „nu există progrese substanţiale în procesul de la Minsk şi asta nu este o veste bună”, a insistat Merkel.

„Pacea şi integritatea teritorială a Ucrainei rămân un subiect important pentru noi toţi”, a afirmat ea, într-o conferinţă de presă comună cu liderii celor trei ţări baltice.

Declaraţiile Angelei Merkel survin după decizia Consiliului UE de a prelungi până la 15 martie 2019 sancţiunile împotriva a peste 150 de personalităţi ruse şi lideri rebeli din estul Ucrainei pentru rolul lor în conflict.

Întrebată despre proiectul gazoductului Nord Stream 2, care face legătura între Rusia şi Germania, ocolind, via Marea Baltică, Polonia şi Ucraina, pe unde trece în prezent gazul rusesc, cancelarul german a dat asigurări că „Ucraina trebuie să rămână o ţară de tranzit” pentru aceste hidrocarburi.

Preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite a descris Nord Stream 2 drept „un proiect geopolitic” care ar putea spori influenţa Rusiei asupra UE.

Proiectul gazoductului a provocat neînţelegeri în cadrul UE, Polonia şi alte state est-europene temându-se ca acesta să nu fie folosit ca mijloc de presiune politică şi economică de către Moscova.

Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă