13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalAnunț de ultimă oră al premierului Boris Johnson. Ce se întâmplă după...

Anunț de ultimă oră al premierului Boris Johnson. Ce se întâmplă după moartea prințului Philip

Conform presei internaționale în Marea Britanie se așteaptă 8 zile de doliu național. Iată ce a declarat Boris Johnson.

 

„Cu o mare tristețe am primit, cu puțin timp în urmă, de la Palatul Buckingham că Alteța Sa Regală, Ducele de Edinburgh, a murit la vârsta de 99 de ani. Prințul Philip a câștigat afecțiunea generațiilor de aici din Regatul Unit, Commonwealth și în întreaga lume. El a fost cel mai longeviv consort din istorie, unul dintre ultimii oameni care au supraviețuit în această țară care a slujit în cel de-al doilea război mondial,  unde a și-a salvat nava prin gândirea sa rapidă.

Ne amintim de Duce pentru toate acestea și, mai presus de toate, pentru sprijinul său ferm pentru Majestatea Sa Regina. Nu doar ca prinț consort, ci ca soț  de peste 70 de ani. Pentru Majestatea Sa și familia ei gândurile națiunii noastre trebuie să se întoarcă astăzi. Pentru că au pierdut nu doar o persoană publică foarte iubită și foarte respectată, ci un soț devotat și un tată mândru și iubitor, bunic și, în ultimii ani, străbunic. Așa că jelim azi cu Majestatea Sa Regina. Îi oferim condoleanțe ei și întregii sale familii și mulțumim, ca națiune și regat, pentru viața și lucrarea extraordinară a prințului Philip, ducele de Edinburgh’, a declarat public premierul Marii Britanii.

 

 

Prințul Philip a fost cel mai longeviv prinț consort al Marii Britanii

Prințul Filip, Duce de Edinburgh a fost soțul Reginei Elisabeta a II-a. La naștere a fost Prinț al Greciei și al Danemarcei însă a renunțat la acest titlu la scurt timp după căsătorie și l-a adoptat pe cel al bunicilor materni devenind cunoscut ca Locotenentul Filip Mountbatten. A doua zi după căsătorie a fost numit Duce de Edinbugh, Conte de Merioneth și Baron Greenwich. Regina Elisabeta l-a numit Prinț al Regatului Unit în 1957.

Ca soț al reginei, Filip și-a susținut soția în noile sale îndatoriri de suveran, însoțind-o la ceremonii cum ar fi deschiderea parlamentului în diferite țări, cine de stat și tururi în străinătate. În calitatea sa de președinte al Comisiei Încoronării, el a fost primul membru al familiei regale care a zburat cu un elicopter vizitând trupele care urmau să ia parte la ceremonie.

Ducele a avut peste 300 de apariții publice, mai mult decât oricare membru al familiei regale cu excepția fiicei lui, Prințesa Ana.

În mai 2017, Palatul Buckingham anunța că Prințul Filip se retrage din viața publică participând la ultimul sau angajament public, oficiind parada Marinei Regale de la Palatul Buckingam. Din 1952, el a încheiat 22.219 angajamente de unul singur. Primul ministru Theresa May i-a mulțumit pe Twitter pentru anii în serviciu și i-a prezentat ‘recunoștința și urările de bine din partea țării’.

La 20 noiembrie 2017, prințul Filip a sărbătorit cea de-a 70-a aniversare a căsătoriei împreună cu regina, aceasta devenind primul monarh britanic care a sărbătorit o nuntă de platină.

Cele mai citite

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă