4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalApa de la robinet din Hanoi, contaminată cu o substanţă cancerigenă

Apa de la robinet din Hanoi, contaminată cu o substanţă cancerigenă

Din 10 octombrie, rezidenţii din capitala Vietnamului au fost aprovizionaţi cu apă curentă poluată, mulţi dintre ei raportând un miros similar plasticului ars şi care emana din apa de la robinet. Cei mai mulţi dintre ei au ales imediat să consume doar apă îmbuteliată.

Potrivit cotidianului VnExpress, mirosul a apărut după ce un camion de 2,5 tone, neidentificat, a deversat ulei într-un braţ al Râului Roşu, aflat la nord-est de Hanoi, pe 8 octombrie.

Viwasupco, compania însărcinată cu tratarea apei curente în această regiune, ar fi fost la curent cu incidentul, dar nu a alertat oficialităţile locale şi a continuat să furnizeze apă curentă pentru locuitorii din Hanoi.

Oficialii din Hanoi consideră că această companie trebuie să îşi asume responsabilitatea.

Hoang Van Thuc, directorul adjunct al Administraţiei Vietnameze pentru Mediu, a spus că poluarea apei este “un grav şi iresponsabil act de vandalism”, care a afectat mii de oameni în Hanoi.

Marţi, preşedintele consiliului municipal din Hanoi, Nguyen Duc Chung, a confirmat într-o întâlnire cu preşedintele ţării, Nguyen Phu Trong, că apa furnizată de acea companie este contaminată. Potrivit unor teste, concentraţiile de stiren prezente în apa curentă din anumite zone ale capitalei vietnameze sunt de aproape patru ori mai mari decât dozele admise şi considerate normale.

Apă îmbuteliată va fi distribuită în regim de gratuitate tuturor persoanelor din zonele afectate.

Stirenul este un compus organic şi un lichid inflamabil, utilizat pentru a fabrica polistiren, fibră de sticlă, cauciuc şi latex. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), expunerea prelungită la vaporii de stiren cauzează iritaţii la nivelul pielii, ochilor, tractului respirator şi sistemului nervos central, fiind observate, de asemenea, dovezi ce atestă că substanţa în cauză este cancerigenă.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă