23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalApple a plătit taxe și impozite de peste 14 miliarde de euro...

Apple a plătit taxe și impozite de peste 14 miliarde de euro în Irlanda

Irlanda a recuperat complet taxele necolectate de la grupul informatic american Apple – 13,1 miliarde de euro şi dobânzi de 1,2 miliarde de euro, bani care sunt păstraţi într-un cont escrow înfiinţat de Guvernul de la Dublin în aşteptarea sentinţei de la Curtea Europeană de Justiţie, a anunţat marţi ministrul irlandez de Finanţe, Paschal Donohoe, transmite Reuters.

În luna octombrie a anului trecut, UE a trimis Irlanda în judecată la Curtea Europeană de Justiţie pentru neimplementarea unei decizii din 2016 a Executivului comunitar, prin care Dublinul trebuia să recupereze 13 miliarde de euro de la Apple reprezentând taxe necolectate. Atât autorităţile irlandeze, cât şi Apple, au contestat în justiţie decizia Comisiei Europene.

În timp ce dosarul de la CJUE este în pronunţare, Irlanda va păstra banii de la Apple într-un cont care va fi gestionat de Amundi, BlackRock Investment Management şi Goldman Sachs Asset Management. Aceste firme vor fi responsabile de gestionarea contului escrow şi vor face investiţii cu grad scăzut de risc pentru a-i proteja pe contribuabilii irlandezi.

“Continuăm să fim în contact cu autorităţile irlandeze şi sperăm că recuperarea ajutoarelor ilegale se va finaliza în cel mai scurt timp posibil. Aceasta ne va permite să finalizăm actuala procedură demarată împotriva Irlandei la CJUE pentru că nu a implementat decizia Comisiei din luna august 2016”, a informat recent biroul de presă al Comisiei Europene.

Disputa are drept obiect modul în care Apple alocă aproape toate profiturile realizate de pe urma vânzărilor din Europa către o serie de “head offices” din Irlanda, care beneficiază de un regim fiscal special. Impozitul pe companii în Irlanda este deosebit de mic, 12,5%, însă, potrivit Comisiei Europene, grupul Apple a plătit în Irlanda un impozit de doar 1% în 2013 şi unul de doar 0,005% în 2014.

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă