10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalArabia Saudită a suspendat zborurile spre Toronto

Arabia Saudită a suspendat zborurile spre Toronto

Arabia Saudită a anunţat că l-a expulzat pe ambasadorul Canadei la Riad, şi a suspendat toate legăturile comerciale cu Ottawa, după ce Chrystia Freeland, ministrul canadian de Externe, s-a declarat “foarte alarmată” de arestarea de către autorităţile saudite a lui Samar Badawi, sora activistului Raif Badawi.

Riadul a explicat că a luat aceste măsuri în urma unei “imixtiuni flagrante în afacerile interne ale Regatului (saudit)”. Totodată, Arabia Saudită şi-a retras propriul reprezentant diplomatic de la Ottawa, informează agenţia de ştiri Dpa.

Reacţia Riadului vine după ce şefa diplomaţiei de la Ottawa a cerut eliberarea activistului Raif Badawi şi surorii sale, Samar.

Samar Badawi militează pentru drepturile femeilor, iar în 2012 a primit Premiul Internaţional Femei Curajoase din partea Departamentului de Stat al SUA.

Ottawa este îngrijorată de decizia Arabiei Saudite de a expulza ambasadorul canadian la Riad pe fondul afirmaţiilor privind drepturile activiştilor reţinuţi, a declarat Chrystia Freeland.

Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului a transmis, săptămâna trecută, că cel puţin 15 activişti pentru drepturile omului care au criticat autorităţile saudite au fost arestaţi sau reţinuţi în mod arbitrar în ultimele trei luni.

Câţiva dintre aceştia sunt acuzaţi de fapte grave, inclusiv “suspiciunea de legături cu puteri străine”, şi riscă până la 20 de ani de închisoare.

Guvernul de Ottawa, condus de premierul liberal Justin Trudeau, se confruntă cu presiuni în plan intern să stopeze exporturile de echipamente militare către Arabia Saudită în contextul temerilor că armele ar putea fi folosite pentru comiterea de abuzuri în această ţară şi în Yemen.

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă