11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalArabia Saudită a trimis agenţi pentru "a şterge" probele în uciderea lui...

Arabia Saudită a trimis agenţi pentru “a şterge” probele în uciderea lui Khashoggi

Unsprezece persoane, între care un chimist şi un expert în toxicologie, au ajuns la Istanbul la 11 octombrie, la nouă zile după dispariţia editorialistului, a scris acest ziar proguvernamental, citând “surse de încredere”.

Jamal Khashoggi a fost ucis în interiorul consulatului saudit de la Istanbul de către o echipă trimisă de Riad la 2 octombrie, un asasinat despre care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că a fost ordonat “de la cele mai înalte niveluri” ale guvernului saudit.

Parchetul de la Istanbul a afirmat săptămâna trecută că jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis imediat după ce a intrat în consulat, iar corpul său a fost dezmembrat.

Conform Sabah, începând cu 12 octombrie, chimistul şi expertul în toxicologie au mers “cu regularitate” în consulat timp de o săptămână. Ei au acţionat de asemenea pentru ştergerea oricărei urme a crimei din reşedinţa consulului, în apropiere de consulat.

Cei doi bărbaţi, veniţi, conform Sabah, cu “o presupusă echipă de investigaţie”, au părăsit Turcia la 20 octombrie.

O delegaţi saudită s-a deplasat în Turcia la 12 octombrie pentru discuţii privind ancheta asupra morţii jurnalistului, colaborator al Washington Post.

Sabah a mai scris că anchetatorii turci nu au avut acces la consulat şi nici la reşedinţă decât după ce chimistul şi expertul în toxicologie s-ar fi “debarasat” de cadavru şi ai fi acţionat pentru eliminarea oricăror urme.

Consulatul a fost percheziţionat o primă dată în noaptea de 15 şi 16 octombrie, iar reşedinţa, la 17 octombrie.

În ciuda eforturilor desfăşurate de anchetatorii turci, cadavrul lui Jamal Khashoggi nu a fost găsit încă.

Un consilier al preşedintelui Erdogan, Yasin Aktay, a vorbit vineri despre posibilitatea ca trupul neînsufleţit al jurnalistului să fi fost dizolvat în acid.

Luni, vicepreşedintele turc Fuat Oktay a declarat pentru agenţia de ştiri Anadolu că informaţiile conform cărora corpul lui Khashoggi a fost dizolvat în acid trebuie investigate şi că este acum acceptat că jurnalistul a fost ţinta unei crime premeditate, relatează Reuters.

“Întrebare este acum cine a dat ordinele. La asta încercăm acum să aflăm răspunsurile. O altă întrebare unde se află corpul. Există informaţii că a fost dizolvat în acid. Toate acestea trebuie investigate”, a spus el.

În acelaşi timp, statele membre ale ONU încep luni la Geneva examinarea situaţiei drepturilor omului în Arabia Saudită, după furtuna declanşată de uciderea lui Khashoggi, potrivit AFP.

Această Examinare periodică universală este o procedură la care trebuie supuse statele membre ale ONU la fiecare patru ani.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă