8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalArabia Saudită abrogă pedeapsa cu flagelarea

Arabia Saudită abrogă pedeapsa cu flagelarea

Regatul ultraconservator este extrem de criticat de ONG-uri din cauza încălcării drepturilor omului, inclusiv din cauza existenţei pedepsei flagelării, care poate fi aplicată în cazuri de crimă, de aducere atingere ordinii publice sau relaţiilor extaconjugale.

”Curtea Supremă a decis în aprilie să suprime flagelarea dintre pedepsele pe care le pot hotărî judecătorii”, afirmă cea mai înaltă instanţă judiciară a regatului în acest document, fără să precizeze data exactă.

Potrivit Curţii, magistraţii pot recurge de-acum la încarcerare şi/sau amenzi, dar şi la pedepse alternative precum muncă în folosul general, pentru a se conforma normelor internaţionale ale drepturilor omului (care interzic) pedepsele corporale”.

Această hotărâre intervine, potrivit documentului, în cadrul unor ”reforme şi progrese realizate în domeniul drepturilor omului” sub supervizarea regelui Salman şi prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, supranumit MBS.

MBS – care conduce ţara de facto din 2017 – este extrem de criticat de către organizaţii de apărarea drepturilor omului. Deschiderea economică şi socială pe care a efectuat-o a fost dublată de o reprimare sporită a disidenţilor.

Anunţarea suspendării pedepsei cu biciuirea intervine la o zi după ce ONG-uri au crtiicat dur regatul, în urma morţii în închisoare, din cauza unui accident vascular cerebral (AVC), a unui activist al drepturilor omului.

Abdallah al-Hamid ispăşea o pedeapsă de 11 ani de închisoare, la care a fost condamnat după ce a fost găsit vinovat de ”ruperea credinţei” faţă de regele saudit, ”incitare la dezordine” şi tentativă de destabilizare a securităţiistatulu, potrivit Amnesty International (AI).

Cazul bloggerului saudit Raif Badawi a fost în ultimii ani emelematic. un apărător al libertăţii de exprimare, bloggerul a fost condamnat în 2014 la 1.000 de lovituri de bici şi la zece ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de ”insultarea” islamului.

În 2015, el a obţinut Premiul Saharov pentru libertate de spirit, decernat de Parlamentul European (PE), care a îndemnat la eliberarea sa ”imediată”.

Cele mai citite

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Nicu Ștefănuță a depus plângere la CNCD împotriva preotului Nicolae Tănase, din cauza declarației revoltătoare la adresa femeilor abuzate sexual

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva preotului...
Ultima oră
Pe aceeași temă