6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalArabia Saudită: Alianţa OPEC+ va fi funcţională 'pe termen lung'

Arabia Saudită: Alianţa OPEC+ va fi funcţională ‘pe termen lung’

În marja Congresului Mondial al Energiei de la Abu Dhabi, Abdulaziz bin Salman, care a preluat duminică mandatul de la Khalid al-Falih, le-a spus jurnaliştilor că nu vor exista schimbări ‘radicale’ în politica energetică a Arabiei Saudite, care se bazează pe consideraţii strategice, cum ar fi rezervele şi consumul de energie. Arabia Saudită este liderul de facto al OPEC. Abdulaziz bin Salman a ajutat la negocierea acordului privind reducerea producţiei cu 1,2 milioane bpd încheiat de Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol cu alte state din afara cartelului (Alianţa OPEC+).

Acordul, valabil până în martie 2020, este menit să sprijine preţul barilului de ţiţei şi să echilibreze piaţa. La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului s-a tranzacţionat în ultimele săptămâni la aproximativ 60 de dolari, în scădere faţă de nivelul de vârf din 2019, de 75 de dolari, după ce avansul economic mai lent a eclipsat livrările mai reduse din ţările afectate de sancţiuni internaţionale – Iran şi Venezuela.

Alianţa OPEC+ va fi funcţională ‘pe termen lung’, a dat asigurări Abdulaziz bin Salman, care a cerut membrilor OPEC să îndeplinească ţintele convenite privind reducerea producţiei de ţiţei. Piaţa petrolului este afectată de diminuarea încrederii consumatorilor, dar aceste evoluţii nu vor afecta semnificativ cererea de ţiţei, a apreciat noul ministru saudit al Energiei. El se aşteaptă la o îmbunătăţire a perspectivelor economiei mondiale după rezolvarea disputei comerciale dintre SUA şi China. ‘Oamenii speculează în privinţa unei recesiuni globale, dar nu este nicio recesiune astăzi’, a declarat Abdulaziz bin Salman. Statele membre OPEC şi cele din afara cartelului furnizează aproape jumătate din petrolul folosit pe plan mondial.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă