19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalArabia Saudită crește producția de petrol, la solicitarea lui Trump

Arabia Saudită crește producția de petrol, la solicitarea lui Trump

Donald Trump a indicat pe Twitter că discuţiile sale cu saudiţii s-au concentrat pe necesitatea de a creşte producţia de ţiţei pentru a compensa perturbările de producţie aşteptate în Iran şi Venezuela.

„Tocmai am vorbit cu regele Arabiei Saudite King Salman şi i-am explicat că, din cauza turbulenţelor și disfuncţionalităţilor din Iran şi Venezuela, solicit ca Arabia Saudită să crească producţia de petrol, poate cu până la 2 milioane de barili, pentru a compensa diferenţa… Preţurile sunt prea mari! A fost de acord!”, a scris Trump pe Twitter.

Preşedintele american a acuzat Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) pentru recentele creşteri ale preţurilor, despre care a afirmat în trecut că nu vor fi acceptate.

OPEC s-a asociat cu Rusia şi alţi producători majori de petrol pentru restrângerea livrărilor, un efort care a contribuit la readucerea preţurilor petrolului la nivelurile din 2014.

Petrolul WTI, de referinţă pe piaţa americană, cu livrare în august, a încheiat tranzacţiile de vineri în creştere cu 1%. Pe ansamblul săptămânii, preţul petrolului WTI pe termen de o lună a urcat cu puţin peste 8%, iar în ultima lună cu aproape 11%. În trimestrul al doilea, creşterea a fost de peste 14%, iar în primul semestru cu aproape 23%, potrivit datelor WSJ Market Data Group şi FactSet data.

Creşterea preţului petrolului a fost amplificată de decizia preşedintelui Trump de a retrage Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul convenit în 2015 şi de a reintroduce sancţiunile împotriv acestei ţări, care ar putea limita producţia. Un alt factor care determină creşterea preţurilor petrolului este reprezentat de turbulenţele politice din Venezuela.

 

Cele mai citite

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă