14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalArabia Saudită oferă Palestinei 10 miliarde de dolari pentru a accepta planul...

Arabia Saudită oferă Palestinei 10 miliarde de dolari pentru a accepta planul lui Trump

Prințul Mohammed bin Salam i-ar fi oferit președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, 10 miliarde de dolari cu condiția să accepte planul de pace al președintelui Trump pentru Orientul Mijlociu, cunoscut ca „afacerea secolului”, scrie ziarul libanez Al-Akhbar, citat de Jerusalem Post.

Potrivit sursei citate, prințul Salman l-a informat pe Abbas cu privire la detaliile afacerii secolului și i-a cerut acestuia să accepte. Salman l-ar fi întrebat pe Abbas „care este bugetul anual al anturajului tău?”. Abbas ar fi răspuns: „Nu sunt un prinț ca să am propriul meu anturaj”.

Apoi, scrie Al-Akhbar, prințul saudit l-ar fi întrebat pe Abbas „de câți bani are nevoie Autoritatea Palestiniană pentru ministere și angajații săi?”. Abbas i-a spus lui bin Salman că palestinienii au nevoie de 1 miliard de dolari anual. „O să-ți dau 10 miliarde de dolari în 10 ani dacă accepți afacerea secolului”, ar fi spus Salman, potrivit publicației libaneze.

Abbas a refuzat oferta spunând că “ar însemna sfârșitul vieții mele politice”, mai spune sursa citată.

Al-Akhbar spune că respectiva conversație dintre Salman și Abbas se bazează pe mai multe rapoarte scrise de reprezentantul Iordaniel la Ramallah, Khaled al-Shawabkeh.

Raportul, trimis Ministerului Afacerilor Externe din Iordania, este bazat pe informări pe care reprezentantul iordanian le-a avut cu oficiali palestinieni.

Potrivit aceluiași raport, prințul saudit i-ar fi spus lui Abbas că administrația Trump este pregătită să ofere palestinienilor pământul pe care deja locuiesc.

Salman i-ar fi spus lui Abbas că Arabia Saudită și alte țări arabe vor oferi suport financiar palestinienilor și îi vor ajuta să ducă la bun sfârșit proiecte în Cisiordania, care vor duce la prosperitate economică. „Arabia Saudită va ajuta Autoritatea Palestiniană cu peste 4 miliarde de dolari”, i-ar fi spus prințul lui Abbas.

Abbas i-a explicat lui Salman situația actuală și a spus că nu va fi în stare să facă concesii cu privire la așezările palestiniene, soluția celor două state și Ierusalim și că orice presiune va împinge Autoritatea Palestiniană spre dizolvare, ceea ce va însemna că Israel va deveni responsabil pentru administrarea afacerilor palestiniene în Cisiordania, mai scrie Al-Akhbar.

Într-un alt raport al reprezentantului Iordaniei, Mahmoud Habbash, consilierul lui Abbas, ar fi criticat Egiptul pentru „lipsa de experiență” și pentru că are prea multă încredere în americani, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. Habbash susține că mesajul saudit către Abbas este ca acesta să accepte planul lui Trump.

Habbash a lansat și un avertisment. „Afacerea secolului va schimba fundațiile Iordaniei, Libanului, Siriei, Peninsulei Sinai și chiar și cele ale statelor din Golf. Sinai va deveni o soluție la propunerile de înființare a unui stat palestinian, iar ce va mai rămâne din Cisiordania va fi împărțit în cantoane sub administrare iordaniană și controale de securitate israeliene”, a spus Habbash, citat de Al-Akhbar.

Cotidianlul libanez spune că rapoartele trimise de reprezentantul iordanian la Ramallah către Amman „demonstrează importanța îngrijorărilor Iordaniei asupra repercusiunilor afacerii secolului”.

Îngrijorarea Iordaniei este de înțeles, scrie ziarul, „în special după ce media americană și israeliană a dezvăluit taxele grele pe care Iordania va trebui să le plătească în legătură cu posibilitatea stabilirii palestinienilor în regat, retragerea tutelei hașemite asupra locurilor sfinte din Ierusalim și acordarea acesteia Arabiei Saudite, precum și posibilitatea de a decupa pământ din granița de Est a Iordaniei, care ar urma să fie acordat palestinienilor în schimbul unor ținuturi din partea de Nord a Arabiei Saudite”.

Jason Greenblatt, reprezentantul american pentru negocieri internaționale, a negat săptămâna trecută zvonurile care spun că „afacerea secolului” ar include o confederație între Iordania, Israel și Autoritatea Palestiniană. „Regele Abdullah al II-lea și Iordania sunt aliați importanți ai SUA”, a spus Greenblatt pe Twitter. “Zvonurile că viziunea noastră de pace include o confederație între Iordania, Israel și AP sau că viziunea contemplă să facă din Iordania o casă pentru palestinieni este incorectă. Vă rog nu mai răspândiți zvonuri”, a mai spus americanul.

Cele mai citite

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă