27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalArmata braziliană preia controlul securității în Rio de Janeiro

Armata braziliană preia controlul securității în Rio de Janeiro

General Walter Souza Braga Neto, responsabil cu securitatea Jocurilor Olimpice din 2016, a fost însărcinat să coordoneze și să supervizeze acțiunile autorităților civile și polițienești, inclusiv serviciile de informații și pompierii.

Este pentru prima dată când se ia o astfel de decizie după sfârşitul dictaturii militare, în 1985. Poliţia locală s-a dovedit incapabilă să controleze situaţia din Rio, care a degenerat la un an de la Jocurile Olimpice, dar în special în ultimele luni. În iulie anul trecut, guvernul federal brazilian a trimis în stat 8.500 de militari cu rol de întărire a forţelor de ordine, dar fără efecte notabile. Raziile din favele, cartierele mărginașe ale orașelor, căzute sub controlul bandelor de traficanți, nu au fost suficiente pentru a eradica violenţa. 

Rio a mai recurs la asistenţa forţelor armate pentru evenimente de anvergură, în special sportive, dar pe o durată scurtă.

„Nu avem nicio altă alternativă. Și nu mai putem întârzia nicio zi”, a declarat guvernatorul Luiz Fernando Pezão, în fața celor ce susțineau că decizia de a băga armata federală este una extremă.

„Crima organizată a preluat controlul în statul Rio. Iau măsuri extreme pentru că circumstanţele o cer. Guvernul va răspunde dur şi ferm, adoptând toate măsurile necesare pentru a eradica crima organizată”, a decis președintele Braziliei, Michel Temer. 

Misiunea armatei se va prelungi până la finalul mandatului preşedintelui Temer, adică la 31 decembrie 2018, iar acum decretul prezidenţial va trebui aprobat şi de Parlament, în următoarele zece zile.

Decizia a fost luată după ce Carnavalul de la Rio a fost marcat de numeroase cazuri de agresiuni şi tâlhării cu uz de armă.

Ministrul brazilian al Apărării, Raul Jungmann, a calificat drept „inadmisibile şi inacceptabile” scenele de violenţă din cursul festivităților prilejuite de carnaval.

 

Cele mai citite

Israelul și-ar fi amânat operațiunea de la Rafah (Gaza) pentru a se concentra asupra Iranului

Israelul și-ar fi "amânat" operațiunea militară din orașul Rafah, aflat în Fâșia Gaza, întrucât acum Israelul dorește să se concentreze asupra ripostei pe care...

Tapetul din living: Sfaturi utile pentru alegere și îngrijire

Livingul este spațiul în care petrecem o bună parte din timpul liber de acasă, fie că o facem pentru a ne relaxa sau pentru...

Sorana Cîrstea, eliminată în primul tur la Stuttgart

Sorana Cîrstea părăsește turneul WTA 500 de la Stuttgart din prima rundă, după ce a fost învinsă, astăzi, în două seturi, de chinezoaica Qinwen...
Ultima oră
Pe aceeași temă