12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalArmele Beijingului în Marea Chinei de Sud

Armele Beijingului în Marea Chinei de Sud

Întrevederea tête-à-tête cu omologul său chinez, Wang Yi, a avut loc pe fondul confruntării tensionate dintre cele două mari puteri rivale, dincolo de disputa comercială. La Bangkok, la conferința de presă comună, Mike Pompeo și Wang Yi s-au felicitat la unison pentru schimbul „aprofundat“ și au lăsat de înțeles că vor să calmeze jocul. Cu toate că, în ajun, într-un mesaj prea puțin voalat adresat SUA, șeful diplomației chineze a avertizat „țările care nu aparțin regiunii“, estimând că ele nu trebuie să inducă „neîncrederea între China și membrii ASEAN (Indonezia, Malaesia, Singapore, Thailanda, Filipine, Brunei, Vietnam, Laos, Birmania și Cambodgia), subliniind că „Beijingul va continua să considere ASEAN o prioritate în vecinătatea sa“.
Mike Pompeo a adresat și un avertisment ministrului chinez legat de Hong Kong, care traversează cea mai gravă criză din istoria sa recentă, cu manifestații uriașe pro-democrație contra guvernului local pro-Beijing.  Pompeo a reiterat și strategia americană pentru o regiune „indo-pacifică liberă și deschisă“, unde Administrația Trump se vrea „mai prezentă“.
În această lună China și-a accentuat presiunea asupra Mării Chinei de Sud, procedând la teste cu rachete, incluzând redutabilul „transportor ucigaș“ DF-21D, teste considerate un exemplu de forță și un avertisment ce reprezintă o etapă majoră în campania sa lentă, dar perseverentă, de a face din această mare un „lac chinez“. A fost primul test cunoscut al DF-21D deasupra mării, racheta fiind special concepută pentru atacarea port-avioanelor și fiind aproape imposibil de parat, pentru că ajunge vertical asupra țintei și este manevrabilă și în faza terminală. Printre alte rachete testate deasupra Mării Chinei de Sud s-a aflat și DF-26, cu o autonomie ce poate merge până la 5.000 km, putând purta o încărcătură nucleară sau convențională. DF-26 este cunoscută sub numele de „Guam-Express“, din cauza capacității de a ataca insula Guam, unde SUA dispun de o bază militară importantă pentru protejarea nordului și vestului Oceanului Pacific.

 

Noi rachete americane în Asia

Noul șef al Pentagonului, Mark Esper, care a început un turneu în țări din Asia, a declarat că SUA vor desfășurarea rapidă de noi rachete în această regiune. Testele au avertizat Statele Unite în special asupra faptului că navele lor de război și grupările tactice de aeronave sunt vulnerabile când traversează Marea Chinei de Sud sau când vin în ajutorul aliaților amenințați în apele revendicate de Beijing. Testele au dezvăluit și țărilor din regiune, care contează pe puterea Washingtonului de a menține pacea, că amenințarea unei intervenții americane nu este pe deplin credibilă. Țările asiatice care au diferende teritoriale și maritime cu Beijingul, care regrupează majoritatea vecinilor Chinei, caută dincolo de Washington soluții pentru a se apăra și au legat alianțe cu puteri regionale medii, precum Japonia, Australia și India.

În condițiile în care Administrația Tump a retras SUA din tratatul FNI, în martie anul trecut, țara este liberă să dezvolte și să amplaseze în zonă aceleași tipuri de rachete ca ale Beijingului, estimându-se că asta va restabili echilibrul militar în Extremul Orient și în Asia de Sud-Est, în situația în care China știe că navele sale de război sunt la fel de vulnerabile ca ale opozanților săi.

 

 

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă