22.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalArmenia: Comemorarea genocidului armean, la o zi după demisia lui Serj Sargsyan

Armenia: Comemorarea genocidului armean, la o zi după demisia lui Serj Sargsyan

Preşedintele Armen Sargsyan (fără legătură de rudenie cu Serj Sargsyan), premierul interimar Karen Karapetian şi principalii oficiali religioşi ai ţării s-au deplasat la memorialul dedicat victimelor masacrelor comise între 1915 şi 1917 sub Imperiul Otoman, situat pe o colină de la marginea Erevanului.

După o noapte de celebrări care au urmat anunţului surprinzător al demisiei făcut de fostul preşedinte şi premier Serj Sargsyan, străzile din Erevan au revenit marţi la calm. Protestarii urmează să se reunească în cursul după-amiezii pentru un miting de comemorare a genocidului.

Nikol Pashinyan, deputatul de opoziţie care a condus mişcarea de contestaţie împotriva lui Serj Sargsyan, a afirmat lui seară că se va întâlni pentru negocieri cu premierul interimar, Karen Karapetian. Pentru că 24 aprilie este zi liberă în Armenia, întâlnirea urmează să aibă loc miercuri.

“Revoluţia noastră de catifea a câştigat, însă nu este decât primul pas. Revoluţia noastră nu se poate opri la mijloc de drum, şi sper că veţi continua până la victoria finală”, le-a spus opozantul susţinătorilor adunaţi în Piaţa Republicii, în centrul capitalei armene.

Fost premier şi vicepremier în timpul lui Serj Sargsyan până la demisia sa, Karen Karapetian este un apropiat al fostului lider forte al ţării şi un membru al Partidului Republican al Armeniei, la putere fără întrerupere de aproape 20 de ani.

Demisia lui Serj Sargsyan va fi urmată acum de cea a întregului guvern, parlamentul având la dispoziţie un termen de şapte zile pentru a desemna un succesor în postul de prim-ministru.

Lupta politică nu s-a terminat, legislativul fiind dominat de o coaliţie condusă de Partidul Republican al Armeniei al lui Serj Sargsyan, care dispune de 65 din 105 mandate.

Armenia, mic stat din Caucaz cu 2,9 milioane de locuitori, este zguduit de 11 zile de manifestaţii împotriva menţinerii la putere a lui Serj Sargsyan. Preşedinte din 2008 până în martie 2018, acesta a dorit să devină premier, cu puteri întărite, pentru a rămâne la putere.

Cele mai citite

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

AUR l-a reclamat pe Cîrstoiu la Direcția Antifraudă Fiscală

Președintele filialei AUR București, Mihai Enache, anunță că l-a reclamat la Direcția Generală Antifraudă Fiscală pe medicul Cătălin Cîrstoiu, candidat la Primăria Capitalei. "Mihai Enache,...

Alin Burcea (ANAT): Ne vom zbate pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, în subordinea premierului

Alin Burcea a spus că va solicita înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, organism care să se afle direct în subordinea premierului. "Ceea ce ne propunem...
Ultima oră
Pe aceeași temă