15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalArmenia: Noi proteste la apelul liderului opoziţiei

Armenia: Noi proteste la apelul liderului opoziţiei

Protestatarii adunaţi în Piaţa Republicii, epicentrul mişcării de contestare anti-Sargsyan din capitala acestei foste republici sovietice din Caucazul de Sud, au scandat ”Nikol, premierul nostru!”.

Pashinyan, care s-a declarat marţi ”pregătit să conducă ţara”, i-a chemat pe susţinătorii săi să iasă din nou în stradă, după ce afirmase pe pagina sa de Facebook că premierul interimar Karen Karapetyan a refuzat să înceapă negocieri miercuri dimineaţă cu privire la viitorul politic al ţării.

În timp ce premierul Serzh Sargsyan şi-a anunţat luni demisia, cedând la presiunea străzii după 11 zile de protest, deputaţii parlamentului armean au şapte zile la dispoziţie – potrivit legii – pentru a propune candidaţi noi pentru funcţia rămasă vacantă, iar votul ar putea avea loc pe 2 mai.

Dar Partidul Republican al lui Serzh Sargsyan dispune de 65 de locuri din cele 105 ale parlamentului şi toate şansele să facă să fie ales din nou candidatul său, opţiune respinsă de Pashinyan.

”Nu putem permite Partidului Republican să continue să conducă ţara”, a declarat Pashinyan într-un mesaj video marţi seara.

”Nu numai Serzh Sargsyan reprezintă o problemă, ci întreg Partidul Republican”, a afirmat el.

Karen Karapetyan, premierul interimar, a sugerat miercuri posibilitatea organizării unor alegeri parlamentare anticipate pentru a se pune capăt crizei politice care zdruncină ţara de peste două săptămâni, potrivit Reuters.

Într-o conferinţă de presă, el a afirmat că nu este împotriva organizării alegerilor parlamentare anticipate, dar a subliniat în acelaşi timp că o astfel de decizie trebuie luată de ”toate forţele politice” din ţară, conform AFP.

”Oricine spune că este ales de popor trebuie să fie ales în alegeri”, a spus el. ”Deci, să avem alegeri anticipate. Şi dacă el (Pashinyan) este cu adevărat ales de popor, va repurta victorie”, a adăugat Karapetyan.

Din 13 aprilie, manifestaţiile s-au succedat la Erevan pentru a cere plecarea premierului Serzh Sargsyan, acuzat de contestatari că se agaţă cu orice preţ de putere şi care nu a reuşit să elimine corupţia şi sărăcia în cei zece ani cât s-a aflat în funcţia de preşedinte al ţării. La 23 aprilie, el şi-a anunţat demisia, recunoscând că s-a ”înşelat”.

Cele mai citite

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă