15.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalArmenia, solidară cu yazidiţii din Irak. Parlamentul de la Erevan condamnă genocidul

Armenia, solidară cu yazidiţii din Irak. Parlamentul de la Erevan condamnă genocidul

‘Această rezoluţie a parlamentului armean recunoaşte şi condamnă genocidul împotriva yazidiţilor în teritoriile aflate sub controlul grupărilor teroriste în Irak, în 2014’, a declarat vicepreşedintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului a parlamentului armean, Rustam Mahmudian, prezentându-le jurnaliştilor textul adoptat, informează Agerpres

În jur de 35.000 de yazidiţi trăiesc în Armenia, reprezentând minoritatea religioasă cea mai importantă în această ţară cu 3 milioane de locuitori, majoritatea creştini. Foarte integraţi în societatea armeană, yazidiţii practică o religie inspirată din mazdeismul născut în Iran în urmă cu aproape 4.000 de ani, şi din cultul lui Mithra, încorporând de-a lungul timpului elemente ale islamului şi creştinismului.

Această minoritate kurdofonă a fugit în masă, în 2014, din nordul Irakului, după ce a fost persecutată de organizaţia Stat Islamic (SI), care a ucis mii de bărbaţi yazidiţi şi a răpit sute, dacă nu mii de femei din această comunitate pe care jihadiştii o consideră ‘eretică’.

Mai mult de 47 de gropi comune au fost descoperite în regiune, potrivit Ministerului Afacerilor Religioase din Kurdistanul irakian.

Rezoluţia parlamentului armean îi cere ‘comunităţii internaţionale să desfăşoare o anchetă internaţională’ asupra acestor crime, a subliniat Mahmudian, reprezentant al comunităţii yazidite din Armenia.

În septembrie, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie menită să ajute Irakul să adune dovezile de ‘crime de război, crime împotriva umanităţii şi de genocid’ comise de SI.

‘Armenia a supravieţuit unui genocid şi poporul armean înţelege importanţa recunoaşterii, condamnării şi prevenirii unui genocid’, a adăugat Mahmudian, evocând masacrul împotriva a sute de mii de armeni care a avut loc în 1915-1917 sub Imperiul Otoman.

Cele mai citite

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă