Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Armenia, solidară cu yazidiţii din Irak. Parlamentul de la Erevan condamnă genocidul

Armenia, solidară cu yazidiţii din Irak. Parlamentul de la Erevan condamnă genocidul

Parlamentul Armeniei a adoptat marţi o rezoluţie ce recunoaşte şi condamnă 'genocidul' împotriva yazidiţilor, o minoritate persecutată de jihadişti în nordul Irakului, şi i-a cerut comunităţii internaţionale să ancheteze asupra acestor masacre, informează AFP.

Rl online 0 comentarii

'Această rezoluţie a parlamentului armean recunoaşte şi condamnă genocidul împotriva yazidiţilor în teritoriile aflate sub controlul grupărilor teroriste în Irak, în 2014', a declarat vicepreşedintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului a parlamentului armean, Rustam Mahmudian, prezentându-le jurnaliştilor textul adoptat, informează Agerpres

În jur de 35.000 de yazidiţi trăiesc în Armenia, reprezentând minoritatea religioasă cea mai importantă în această ţară cu 3 milioane de locuitori, majoritatea creştini. Foarte integraţi în societatea armeană, yazidiţii practică o religie inspirată din mazdeismul născut în Iran în urmă cu aproape 4.000 de ani, şi din cultul lui Mithra, încorporând de-a lungul timpului elemente ale islamului şi creştinismului.

Această minoritate kurdofonă a fugit în masă, în 2014, din nordul Irakului, după ce a fost persecutată de organizaţia Stat Islamic (SI), care a ucis mii de bărbaţi yazidiţi şi a răpit sute, dacă nu mii de femei din această comunitate pe care jihadiştii o consideră 'eretică'.

Mai mult de 47 de gropi comune au fost descoperite în regiune, potrivit Ministerului Afacerilor Religioase din Kurdistanul irakian.

Rezoluţia parlamentului armean îi cere 'comunităţii internaţionale să desfăşoare o anchetă internaţională' asupra acestor crime, a subliniat Mahmudian, reprezentant al comunităţii yazidite din Armenia.

În septembrie, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie menită să ajute Irakul să adune dovezile de 'crime de război, crime împotriva umanităţii şi de genocid' comise de SI.

'Armenia a supravieţuit unui genocid şi poporul armean înţelege importanţa recunoaşterii, condamnării şi prevenirii unui genocid', a adăugat Mahmudian, evocând masacrul împotriva a sute de mii de armeni care a avut loc în 1915-1917 sub Imperiul Otoman.

Comentarii

loading...