Armistițiu în războiul comercial dintre China și SUA

Armistițiu în războiul comercial dintre China și SUA

Preşedintele american, Donald Trump, şi preşedintele chinez, Xi Jinping, au convenit un armistiţiu în războiul lor comercial, la întâlnirea prilejuită de summitul G20 din Buenos Aires.

Adina Mutar 0 comentarii

Donald Trump s-a angajat să nu mărească tarifele aplicate unor importuri chinezeşti până la 25%, acestea rămânând la 200 de miliarde de dolari, la nivelul de 10%, la începutul anului 2019, a anunţat Casa Albă într-un comunicat.

“China va accepta să cumpere o cantitate încă neastabilită, dar foarte mare, de produse agricole, energetice, industriale şi alte produse din Statele Unite, pentru a reduce dezechilibrul comercial dintre cele două ţări”, potrivit comunicatului.

China a fost de acord să reducă şi să elimine taxele vamale pentru vehiculele importate din Statele Unite, a comentat Donald Trump pe Twitter, dar Beijingul nu a confirmat acest lucru. De asemenea, „China a fost de acord să reducă şi să elimine taxele pentru maşinile importate din SUA. În prezent, taxele erau de 40%”, a mai afirmat preşedintele american pe Twitter.

Producătorii americani de automobile au fost foarte afectaţi de decizia Beijingului de a spori taxele vamale pentru vehiculele importate din SUA, măsură luată în luna iulie, în replică la taxele vamale suplimentare de sute de miliarde de dolari impuse de Washington importurilor din China.

             

Protejarea drepturilor de proprietate intelectuală

Cei doi lideri au mai convenit să înceapă imediat discuţii pentru schimbări structurale, referitoare la transferurile forţate de tehnologie, protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, barierele non-tarifare, atacurile şi furturile cibernetice şi agricultură, se arată în comunicatul de la Casa Albă.

Ambele ţări vor încerca finalizarea acestei înțelegeri în termen de 90 de zile, dar dacă acest lucru nu se va întâmpla, tarifele de 10% vor fi majorate la 25%, a precizat Casa Albă.

Consilierul de Stat, Wang Yi, cel mai înalt diplomat al guvernului chinez, a spus că negocierile au loc „într-o atmosferă prietenească şi corectă”.

„Cei doi preşedinţi au convenit că cele două părţi pot şi trebuie să ajungă la relaţii bilaterale corecte”, a declarat Wang.

„Discuţiile referitoare la problemele economice şi comerciale au fost pozitive şi constructive. Cei doi şefi de stat au ajuns la un consens pentru a opri majorarea reciprocă a tarifelor”, a precizat Wang.

Oficialul chinez a subliniat că țara sa vrea să crească importurile în concordanţă cu nevoile pieţei interne şi cu nevoile oamenilor, iar Statele Unite sunt un partener foarte important în acest sens, pentru a reduce treptat dezechilibrul comercial.

Anunţurile au venit după ce Trump şi Xi au participat la o cină de lucru, împreună cu consilierii lor, la sfârşitul reuniunii de două zile a liderilor G20 din Buenos Aires.

Comentarii

loading...