Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Armistițiul de Crăciun. Ce s-a întâmplat în istorie în această zi

Armistițiul de Crăciun. Ce s-a întâmplat în istorie în această zi

Imediat după miezul nopții, în dimineața Crăciunului, majoritatea soldaților germani implicați în Primul Război Mondial au încetat focul, și-au abandonat armele și artileria și au început să cânte colinde de Crăciun.

Rl online 0 comentarii

În unele avanposturi de-a lungul fronturilor de est și de vest, soldații din Rusia, Franța și Marea Britanie au auzit fanfarele care se alăturaseră Germanilor în cântatul lor voios.

Imediat după apariția primei raze de soare, câțiva soldați germani au ieșit din tranșee și s-au apropiat de liniile Aliaților de pe țărm, cântând „Crăciun fericit" în limba maternă a inamicilor. La început, soldații aliați s-au temut că era o capcană, dar, văzând că germanii sunt neînarmați, aceștia au ieșit și ei din tranșee și au dat mâna cu soldații inamici. Bărbații au făcut schimb de cadouri, țigări și budincă de prune și au cântat colinde. A existat chiar și un caz documentat de soldați din taberele inamice jucând un joc de fotbal.

Așa-numitul Armistițiu de Crăciun din 1914 a avut loc la doar cinci luni după izbucnirea Primului Război Mondial, în Europa, și a fost unul din ultimele exemple palpabile ale noțiunii învechite de cavalerism între dușmani, în război.

În 1915, conflictul sângeros al Primului Război Mondial a izbucnit cu toată furia sa tehnologică, iar ideea unui alt Armistițiu de Crăciun a devenit de neconceput.

Comentarii

loading...