22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalArmistiţiul din Idlib depinde de Turcia

Armistiţiul din Idlib depinde de Turcia

Emisarul Bashar Jaafari se află în capitala kazahă Nur-Sultan (fosta Astana), unde are loc de joi o nouă sesiune de negocieri de pace între Rusia şi Iran, susţinători ai regimului sirian, şi Turcia care îi apără pe rebeli.

“Acordul de încetare a focului este condiţionat de respectarea de către Turcia a acordurilor de la Astana şi Soci privind dezarmarea teroriştilor”, a spus Jaafari, acuzându-i pe aceştia că au bombardat trupele siriene ”din teritorii pe care Turcia le controlează” şi apreciind că încetarea focului este ”un test al intenţiilor Turciei”.

El le-a cerut participanţilor la negocierile de la Astana să ”îşi asume responsabilităţile făcând presiune asupra Turciei”.

”Chiar dacă avem răbdare, răbdarea noastră este limitată. Nu vom aştepta la nesfârşit ca Turcia să îşi respecte angajamentele”, a continuat Jaafari.

Joi seara, Siria a anunţat încetarea focului ”condiţionat” în regiunea Idleb, dominată de jihadişti ai Hayat Tahrir al-Sham (HTS, fosta filială siriană a Al-Qaida) susţinuţi de anumite grupuri rebele.

Bombardată fără încetare timp de trei luni, provincia Idleb şi unele dintre regiunile vecine Alep, Hama şi Latakia au făcut în septembrie 2018 obiectul unui acord între Ankara şi Moscova pentru crearea unei ”zone demilitarizate”.

Iniţiativa prevedea separarea teritoriilor deţinute de jihadişti şi rebeli de zonele adiacente controlate de guvern. Cu toate că acordul a evitat până acum o ofensivă de anvergură a regimului, el nu a fost decât parţial respectat, jihadiştii refuzând să se retragă în timp ce bombardamentele s-au intensificat.

Reluarea bombardamentelor de către Damasc şi aliatul său rus în regiunea Idleb a costat viaţa a aproape 790 de civili în trei luni, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), în timp ce peste 400.000 de persoane au fost strămutate, potrivit ONU.

Declanşat în 2011 de reprimarea manifestaţiilor prodemocraţie, războiul din Siria s-a soldat cu peste 370.000 de morţi şi strămutarea altor câteva milioane de oameni.

Damascul a anunţat că este de acord, în anumite condiţii, cu o încetare a focului în regiunea Idleb, dominată de jihadişti şi bombardată de la finalul lunii aprilie de forţele guvernamentale siriene şi aliatul lor rus.

Acest acord stipulează că o zonă-tampon cuprinsă între 15 şi 20 de kilometri pătraţi ar trebui să separe trupele siriene şi rebelii în Idlib şi că zona respectivă trebuie să fie monitorizată de trupe ruse şi turce. 

 
 

Cele mai citite

Sorana Cîrstea, eliminată în primul tur la Stuttgart

Sorana Cîrstea părăsește turneul WTA 500 de la Stuttgart din prima rundă, după ce a fost învinsă, astăzi, în două seturi, de chinezoaica Qinwen...

Probleme pe aeroportul din Dubai. Zbourile au fost deviate

Aeroportul Internațional din Dubai a deviat temporar zborurile la sosire marți, 16 aprilie 2024, până la îmbunătățirea condițiilor meteorologice, au anunțat oficialii, adăugând că...

Vin ploile și scad temperaturile! Prognoza meteo pe regiuni, până pe 28 aprilie

Specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis prognoza de specialitate, valabilă până pe 28 aprilie 2024. Astfel, în perioada următoare, vremea...
Ultima oră
Pe aceeași temă