15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalAssad pregătește invadarea unei zone controlate de rebeli. SUA îl acuză că...

Assad pregătește invadarea unei zone controlate de rebeli. SUA îl acuză că folosește arme chimice

Rami Abdel Rahman, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), organizație cu sediul la Londra, a declarat că “întăririle au fost încheiate, ofensiva aşteaptă semnalul de începere”.

Potrivit acestuia, desfăşurarea de noi unităţi militare şi de soldaţi, precum şi încercuirea întregii zone Ghouta de Est a început în urmă cu 15 zile.

Locuitorii Damascului se pregătesc, la rândul lor, pentru eventuale tiruri de ripostă în cazul unei ofensive de anvergură a regimului asupra enclavei rebele.

Regimul lui Bashar al-Assad, susţinut de Rusia, şi-a intensificat atacurile militare împotriva enclavei aflate sub asediu din 5 februarie. Mai mult de 250 de civili au fost ucişi în Ghouta de Est şi 775 au fost răniţi în cinci zile de raiduri intensive, în timp ce aproape 20 de civili, printre care trei copii, au murit la Damasc.

Acalmia relativă din ultimele câteva zile intervine în condiţiile în care negocieri, la insistenţele Rusiei, au loc între regim şi facţiuni rebele “pentru a-i evacua, într-o primă perioadă, pe combatanţii din Hayat Tahrir al-Sham”, a precizat Abdel Rahman. Prezenţa în regiune a acestei grupări jihadiste dominate de fosta ramură siriană Al-Qaida este limitată, însă ea controlează unele sectoare adiacente ale capitalei.

Duminică, publicaţia siriană Al-Watan, apropiată regimului, a relatat şi ea despre negocieri între Damasc şi insurgenţi. “O eşuare a negocierilor ar marca începutul unui asalt”, subliniază directorul OSDO.

Guvernul sirian a securizat deja în 2017 largi zone de la periferia Damascului, prin acorduri de evacuare a civililor şi combatanţilor, transferaţi în special spre provincia Idleb, în nord-vestul Siriei.

Dacă un acord este încheiat la Ghouta de Est, jihadiştii ar urma să fie trimişi în această singură provincie ce încă se sustrage controlului din partea Damascului.

Circa 400.000 de persoane mai trăiesc în Ghouta de Est, unde mai multe sute de locuitori necesită o evacuare medicală urgentă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă