14.5 C
București
joi, 23 septembrie 2021

Atacurile în Siria au încetat. Rușii acuză încălcarea legislaţiei internaţionale

Kosacev a descris loviturile aeriene drept un atac lipsit de fundament asupra unui guvern suveran, adăugând că acestea par să aibă ca scop să împiedice inspectorii autorităţii privind armele chimice să îşi îndeplinească misiunea, transmite Reuters, citat de News.ro.

„De asemenea, pare să fie o încercare de a crea impedimente pentru misiunea Organizaţiei privind Interzicerea Armelor Chimice care tocmai a început în regiunea Duma sau chiar o încercare de a o deturna”, a susţinut Kosacev.

Conform Ministerului rus al Apărării, niciunul dintre atacuri nu a afectat zone în care sistemul de apărare aeriană rusesc protejează bazele de la Tartus şi Hmeimim.

Atacul a încetat în această dimineață

Loviturile efectuate de SUA, Franţa şi Regatul Unit împotriva programului de arme chimice al Siriei s-au încheiat, a indicat, la Washington, vineri seara (ora locală, sâmbătă dimineaţa – ora României), generalul Joe Dunford, şeful Statului Major american, citat de AFP.

Generalul, care l-a avut alături la Pentagon pe ministrul Apărării, Jim Mattis, a indicat că nicio altă operaţiune nu era prevăzută pentru moment. El a precizat că aliaţii au avut grijă să evite să atingă forţele ruse, prezente masiv în Siria, dar că Moscova nu a fost avertizată înainte de intervenţie.

Regimul de la Damasc a denunţat sâmbătă operaţiunea militară a SUA, Franţei şi Marii Britanii. „Agresiunea tripartită asupra Siriei este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional (…) şi va fi sortită eşecului”, a informat agenţia oficială siriană SANA, citată de AFP, transmite Agerpres.

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat vineri seara (ora locală) într-un discurs de la Casa Albă, o operaţiune militară contra Siriei, împreună cu Franţa şi Regatul Unit, pentru a pedepsi regimul lui Bashar al-Assad pe care îl acuză de atac cu armă chimică contra civililor.

El a precizat că a ordonat lovituri de precizie asupra obiectivelor asociate cu capacităţile de arme chimice ale regimului de la Damasc.

Ultima oră
Pe aceeași temă