13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalAtena şi Skopje continuă negocierile pe tema denumirii Macedoniei

Atena şi Skopje continuă negocierile pe tema denumirii Macedoniei

“Am avansat”, a declarat ministrul grec de externe, Nikos Kotzias, după convorbirile purtate în oraşul istoric Ohrid din Macedonia. El a notat însă că, deşi părţile se apropie de o soluţie şi rămân tot mai puţine probleme, este vorba tocmai de “problemele cele mai dificile”.

Ministrul macedonean de externe, Nikola Dimitrov, a explicat la rândul său în conferinţa de presă comună că au fost discutate pentru prima dată “cadrul temporal şi paşii care trebuie făcuţi dacă se ajunge la un acord, cum va fi implementat acesta”.

Kotzias şi Dimitrov s-au întâlnit de trei ori în ultimele trei săptămâni, anunţând ulterior că s-au realizat progrese, dar mai rămân provocări.

De când fosta republică iugoslavă şi-a declarat independenţa în 1991, grecii îi refuză dreptul de a folosi denumirea ‘Macedonia’, care, potrivit lor, nu poate să se refere decât la provincia lor nordică. La ONU, ea rămâne desemnată sub acronimul FYROM (Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei).

Grecii îi contestă de asemenea dreptul de a revendica moştenirea regilor Alexandru cel Mare şi Filip al Macedoniei. În aşteptarea unui compromis în această problemă, Atena blochează orice progres spre aderarea fostei republici iugoslave la Uniunea Europeană şi la NATO, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă