Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Întreaga lume a urmărit protestele din Hong Kong

Întreaga lume a urmărit protestele din Hong Kong

Autoritățile din Hong Kong au interzis manifestațiile de Ziua Republicii Populare Chineze

Autorităţile din Hong Kong au interzis unui grup militant pentru democraţie să organizeze o manifestaţie la 1 octombrie, ziua aniversară a fondării Republicii Populare Chineze, informează France Presse.

Ioana Oancea 0 comentarii

În China, sărbătoarea este marcată prin celebrări atent regizate, dar în Hong Kong a devenit o zi de exprimare a îngrijorării faţă de controlul sporit al Beijingului asupra acestui teritoriu.

O coaliție militantă numită Civil Human Rights Front (CHRF) a propus un marș pentru data de 1 octombrie, dată care coincide și cu Festivalul din Mijlocul Toamnei.

"Poliţia s-a opus manifestaţiei sub pretextul sănătăţii publice, securităţii, protecţiei drepturilor şi libertăţii oamenilor", a declarat şeful poliţiei, Cheung Chi-wai.

Acest grup a încercat să fugă în insula Taiwan cu barca, dar a fost interceptat de garda de coastă chineză, iar membrii săi sunt în detenţie în China.

CHRF este coaliţia care a organizat anul trecut marile proteste pro-democraţie, pentru a cere eliberarea unui grup de doisprezece locuitori din Hong Kong închişi în China.

Poliţia din Hong Kong se va mobiliza pentru 1 octombrie. Cel puţin 3.000 de poliţişti vor fi disponibili în caz de manifestaţie, a declarat pentru AFP o sursă din poliţie care a solicitat anonimatul.

De la începutul anului, manifestaţiile au fost aproape imposibil de organizat în Hong Kong. Poliţia a refuzat toate cererile de autorizare, invocând în special interdicţia oricărei adunări a mai mult de patru persoane în cadrul luptei împotriva coronavirusului.

Din iunie, noua lege de securitate adoptată în Hong Kong permite autorităţilor să criminalizeze exprimarea anumitor opinii.

În puţinele demonstraţii ce au avut loc, poliţia antirevoltă şi poliţiştii în civil au intervenit rapid: într-o singură zi, la începutul lunii septembrie, au fost arestate aproape 300 de persoane. Peste 10.000 de persoane au fost arestate în ultimele 16 luni, iar mulţi lideri ai opoziţiei democratice sunt urmăriţi penal.

Comentarii

loading...