7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalAutorităţile olandeze nu exclud un diferend familial în atacul armat de la...

Autorităţile olandeze nu exclud un diferend familial în atacul armat de la Utrecht

În timp ce ancheta continuă, premierul Mark Rutte a declarat că nu se pot ”exclude” alte motive, inclusiv al unei dispute familiale.

”Sunt multe întrebări şi zvonuri”, a declarat el într-o conferinţă de presă la Haga. ”Care este motivul – terorist sau altul – nu ştim încă, dar nu putem exclude nimic”, a adăugat el.

Un bărbat a deschis focul, luni dimineaţa, într-un tramvai, în centrul oraşului, unul dintre cele mai importante din ţară.

Trei persoane au fost ucise, iar alte cinci rănite, potrivit poliţiei şi primarului Jan van Zanen, care a anunţat iniţial nouă răniţi.

Martori au declarat că atacatorul a luat drept ţintă o femeie şi persoane care încercau să o ajute, scrie presa.

Autorităţile au făcut luni după-amiaza publică fotografia unui bărbat cu părul scurt, purtând o bluză albastră, suprinsă de o cameră de supraveghere în tramvai.

”Poliţia îl caută pe Gokmen Tanis, în vârstă de 37 de ani (născut în Turcia) în legătură cu incidentul din această (luni) dimineaţa)”, a anunţat Poliţia din Utrecht pe Twitter, îndemnând publicul ”să nu se apropie de al”. A început, atunci, o adevărată vânătoare.

Gokmen Tanis a fost reţinut luni la sfârşitul după-amiezii. ”Am fost informaţi că suspectul a fost arestat”, a anunţat într-o conferinţă de presă şeful Poliţiei din Utrecht Rob van Bree.

Nivelul ameninţării teroriste, ridicat la Utrecht la cinci – cel mai înalt – a fost coborât, a anunţat Agenţiei naţionale olandeze de securitate şi luptă împotriva terorismului (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg, confirmând reţinerea ”principalului suspect”.

”NU VOM CEDA”

Zeci de poliţişti înarmaţi au încercuit, luni după-amiaza târziu, un imobil, la câteva sute de metri de locul atacului armat, fără să se ştie dacă suspectul se afla înăuntru, a constat un jurnalist AFP.

”Dacă a făcut-o, trebuie să fie pedepsit”, a declarat pentru agenţia turcă de presă DHA Mehmet Tanis, tatăl suspectului.

Mehmet Tanis a declarat că s-a întors în Turcia după ce a divorţat, în 2008, iar de atunci nu se mai află în contact cu fiul său, rămas să trăiască în Olanda împreună cu mama sa.

Tanis, care locuieşte în provincia Kayseri, în centrul Turciei, a declarat că fiul său ”nu avea un comportament agresiv” în perioada în care era în contact cu el. Însă ”ce s-a întâmplat? Ce a trăit? Nu ştiu absolut nimic”, a recunoscut el.

”Noi nu vom ceda în faţa intoleranţei”, a declarat premierul olandez în faţa presei. ”Un act de terorism este un atac atac împotriva civilizaţiei noastre, contra societăţii noastre tolerante şi deschise”, a deplâns el.

Toate partidele politice şi-au suspendat campania electorală, cu două zile înaintea unor alegeri locale, care urmează să stabilească alcătuirea viitorului Senat olandez.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că serviciile de informaţii turce adunau informaţii despre atacul armat al cărui presupus autor s-a născut în Turcia.

”A FOST ORIBIL”

Potrivit radioteleviziunii publice NOS, Gokmen Tanis a compărut în urmă cu două săptămâni în justiţie, într-un caz de viol.

La locul atacului, în Piaţa 24 Octombie, încercuită de forţele de ordine, au intervenit serviciile de salvare şi poliţişti înarmaţi puternic. O victimă era acoperită cu o pânză şi zăcea pe şine, între două vagoane, potrivit unui jurnalist de la agenţia olandeză de ştiri ANP.

Un martor a declarat pentru NOS News că a văzut o femeie ieşind din tramvai în fugă, cu sânge pe mâini şi pe haine, în partea din faţă, după care s-a prăbuşit.

”Am adus-o la maşină şi am ajutat-o. Atunci când a venit poliţia, era inconştientă”, a relatat ea.

”Când am ieşit din casă, pentru a arunca o privire, poliţia astrigat «rămâneţi acasă şi ieşiţi din grădină»”, a declarat pentru AFP Yvonne Von Rai, o pensionară.

”Brusc, multe maţini de poliţie au venit şi se putau auzi elicoptere de salvare. A fost oribil”, a declarat Karlijn Zwinkels, o studentă în vârstă de 19 ani.

Directorul NCTV a evocat un atac ”în mai multe locuri”. Însă el nu a oferit alte detalii. Poliţia a anunţat, de asemenea, că un automobil marca Renault Clio, după câte se pare furat şoferului său în cursul atacului, a fost găsit abandonat.

În oraşul portuar Rotterdam, poliţia a anunţat că a sporit securitatea în zona moscehilor, la trei zile de la uciderea a 50 de credincioşi în două moschei, la Christchurch, în Noua Zeelandă, ucişi de un adept al supremaţiei albilor.

Olanda, care a primit mesaje de susţinere din partea Uniunii Europene (UE) şi Regatului Unit, a fost relativ ocolită de valul de atentate sângeroase care i-a atins pe vecinii săi în ultimii ani, în pofida mai multor ameninţări recente.

Un afgan în vârstă de 19 ani, rezident în Germania, a înjunghiat şi rănit doi turişti americani, în august, în Gara Centrală din Amsterdam, după care a fost rănit prin împuşcare de poliţie.

Cele mai citite

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...
Ultima oră
Pe aceeași temă