10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalAvertismentele și scenariile FMI ­pentru Marea Britanie

Avertismentele și scenariile FMI ­pentru Marea Britanie

Posibilitatea ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană fără acord este analizată și în ultimul raport al FMI, în care instituția financiară mondială avertizează că  într-un ­astfel de scenariu economia britanică riscă un șoc serios, care va antrena puternice perturbații comerciale și un recul important al produsului intern brut (PIB). În raportul publicat marți în perspectiva apropiatei sale reuniuni de primăvară și cu câteva zile înaintea datei teoretice de ieșire a Regatului Unit din UE, FMI analizează impactul a două scenarii pentru cazul unui Brexit fără acord asupra economiei britanice.

Unul ține cont de absența obstacolelor în schimburile comerciale, altul pleacă de la principiul că vor exista puternice perturbații urmate de o explozie a costurilor importurilor cu impact asupra întreprinderilor și asupra familiilor britanice.  În acest scenariu negativ, FMI prezice un recul al PIB-ului Marii Britanii de 1,4% în primul an de după „no deal”, apoi de 0,8% în anul următor, fără a oferi detalii. Nici UE nu va scăpa de repercusiunile acestei unde de șoc și PIB-ul va pierde 0,2% și apoi 0,1%. Fondul mai precizează că impactul total asupra ­PIB-ului britanic va fi de 3,5 în 2021 și de 0,5% pentru UE.

Instituția internațională precizează că aceste previziuni nu pot să prevadă toate efectele unui Brexit fără acord, nici răspunsurile politice care vor încerca să limiteze daunele produse economiei. În scenariul său „no deal”, FMI consideră că în absența acordului ­comercial cu UE, ­Marea ­­­Britanie – care va fi supusă regulilor OMC – se va confrunta cu o revenire a barierelor vamale și cu pierderea acordurilor comerciale de care beneficia ca stat membru.

Plecând de la principiul că totuși va exista un acord asupra Brexit-ului, care rămâne  scenariul său principal, FMI se arată mult mai pesimist în ce privește creșterea economiei britanice în următorii doi ani și se referă la o creștere a PIB de 1,2% în acest an, înaintea unui ușor avânt de 1,4% în 2020. În ultimele previziuni ale FMI dezvăluite la începutul anului la Forumul economic de la Davos, instituția condusă de Christine Lagarde se aștepta la o creștere mai ­viguroasă, de 1,5% și, respectiv, 1,6%. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă