15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternațional„Axa răului“, formată în jurul întâlnirii dintre Donald Trump și Kim Jong-un

„Axa răului“, formată în jurul întâlnirii dintre Donald Trump și Kim Jong-un

 
Singapore a desemnat centrul orașului „zonă pentru eveniment special”, de la 10 iunie la 14 iunie, fiind restricționată circulația în vederea întâlnirii dintre președintele american și cel nord-coreean.

Zona cuprinde cartierele Tanglin, Newton și Orchard, unde se află Ministerul de Externe, Ambasada SUA și hotelul de elită, aflat pe malul râului Singapore, pentru care, conform unei informații „scurse” de la echipa americană, SUA caută o modalitate discretă de a plăti factura liderului nord-coreean. 

SUA îi plătesc factura liderului nord-coreean

 Numai apartamentul prezidențial în acel hotel costă 6.000 de dolari pe noapte, iar Kim Jong-un se duce cu o întreagă suită. În negocierile premergătoare summit-ului, Phenianul a pus în discuție și acest „detaliu financiar”, întrucât țara este supusă sancțiunilor americane, deci „turcul plătește”!

Și cum lui Kim îi place să epateze de felul lui, la această întâlnire are de gând să joace rolul unui mare lider internațional, dar pe banii lui Trump.

Între timp, acasă, Kim Jong-un a schimbat din funcție trei capi ai Armatei, înlocuindu-i cu oameni favorabili noii politici nucleare rezultate în urma întâlnirii la nivel înalt. Conform agenţiei de presă Yonhap, directorul Biroului Politic General, Kim Jong-gak, a fost înlocuit de Kim Su-gil.

Șeful Statului Major al Armatei Poporului Coreean, Ri Myong-su, a fost înlocuit de adjunctul său, Ri Yong-gil, iar ministrul Apărării, Pak Yong-sik, a fost înlocuit de No Kwang-chol, fost prim viceministru. 

Trump doreşte dezarmarea nucleară a Coreii de Nord, însă armele nucleare sunt considerate de conducerea de la Phenian ca fiind esenţiale pentru supravieţuirea ţării, iar miniștrii înlocuiți făceau parte din „garda de fier” a acestei politici.

Schimbările ar putea arăta bunăvoința liderului nord-coreean în privința renunțării la arme nucleare, însă cei mai mulți experți în politica sa atrag atenția că nu este decât un motiv pentru a-și consolida puterea acasă.

De când a ajuns la putere, în 2011, Kim a înlăturat mai multe persoane din poziţii importante pentru a-şi consolida puterea. 

Kim, la Moscova, Assad la Phenian

Liderul nord-coreean a făcut două vizite la Beijing înainte de întâlnirea cu Trump, iar acum a fost invitat în Rusia, în luna septembrie, la un forum economic ce se va ține în Vladivostok.

Anunțul a fost făcut de Kremlin, după vizita în Coreea de Nord a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov.

„Dinastia Kim” este creația Rusiei, care a implementat-o în Coreea de Nord, iar China a susținut-o. Summit-ul Trump-Kim fără „capacitarea” Rusiei și Chinei n-ar fi fost posibil.

Însă, interesantă în această „axă” supusă sancțiunilor SUA, este alăturarea dictatorului de la Damasc, Bashar al-Assad, care și-a anunțat intenția să efectueze o vizită în Coreea de Nord.

„Voi vizita Republica Democrată Populară Coreea şi mă voi întâlni cu Excelenţa Sa Kim Jong-un”, a declarat Assad, potrivit agenţiei KCNA.

Phenianul şi Damascul au relaţii excelente, mai ales în domeniul dezvoltării armelor chimice, conform ONU, arme pe care dictatorul de la Damasc le-a folosit în repetate rânduri împotriva propriului popor.

În cazul în care va avea loc, aceasta va fi prima vizită a unui şef de stat străin în Coreea de Nord de la venirea la putere a lui Kim Jong-un.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...
Ultima oră
Pe aceeași temă