14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalAyatollahul Khamenei cheamă la unitate naţională. "Iranul nu va ceda presiunilor!"

Ayatollahul Khamenei cheamă la unitate naţională. “Iranul nu va ceda presiunilor!”

Aceasta a avut loc în urma protestelor izbucnite, după ce autorităţile militare au recunoscut doborârea unui avion de pasageri ucrainean, în timpul unei confruntări cu SUA. Ayatollahul a afirmat că sancţiunile impuse de Washington nu vor face Iranul să cedeze, transmite Reuters, via Agerpres.

Khamenei i-a chemat de asemenea pe iranieni să se prezinte în număr mare la vot, în alegerile legislative care vor avea loc în februarie.

Mii de credincioşi s-au adunat într-o mare sală de rugăciune din centrul Teheranului, precum şi pe străzile şi în zona din jurul clădirii, strigând ‘Moarte Americii’.

În prima sa predică de vineri din ultimii opt ani, într-un moment în care regimul de la Teheran este supus presiunilor interne şi externe, Khamenei a mai spus că ar trebui luate măsuri pentru prevenirea unor incidente, precum doborârea tragică a avionului companiei Ukraine International Airlines, la 11 ianuarie, în care au murit 176 de oameni.

Ali Khamenei a susţinut că loviturile cu rachete ale Teheranului împotriva unor ţinte americane în Irak au arătat că Iranul are sprijin divin în a da o palmă unei puteri mondiale.

‘Faptul că Iranul are forţa de a da o astfel de palmă unei puteri mondiale arată mâna lui Dumnezeu’, a spus Khamenei, subliniind că uciderea generalului Qassem Soleimani, comandantul Forţei de elită Al Quds, un apropiat al său, a arătat natura teroristă a Washingtonului.

În predica de vineri, Ali Khamenei a mai spus că nu se poate avea încredere în cele trei puteri europene – Franţa, Germania, Marea Britanie – părţi ale acordului nuclear din 2015 şi care au declanşat în această săptămână mecanismul de reglementare a diferendelor, ce poate conduce la reimpunerea de sancţiuni din partea ONU.

Potrivit lui Khamenei, aceste acţiuni de a exercita presiuni asupra Iranului nu vor da rezultate.

El i-a acuzat de asemenea pe ‘duşmanii’ Iranului, un termen cu care sunt desemnaţi de obicei Washingtonul şi aliaţii săi, că încearcă să se folosească de doborârea accidentală a avionului ucrainean pentru a umbri manifestarea publică de durere care a urmat asasinării generalului Soleimani.

Cele mai citite

Elevi de la Colegiul de Informatică din București au câștigat Marele Premiu la concursul internațional NASA

O echipă formată din elevi de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București a câștigat Marele Premiu la Concursul Internațional „National Space Society”. În...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a aprobat referendumul pentru integrarea în UE. Referendumul va permite modificarea Constituției

Curtea Constituțională de la Chișinău a dat aviz pozitiv pentru organizarea referendumului în care cetățenii Republicii Moldova urmează să-și exprime opțiunea cu privire la...
Ultima oră
Pe aceeași temă