18.3 C
București
vineri, 12 aprilie 2024
AcasăInternaționalBahamas, St Kitts şi Nevis, scoase din lista neagră a paradisurilor fiscale

Bahamas, St Kitts şi Nevis, scoase din lista neagră a paradisurilor fiscale

În martie, Bahamas şi St Kitts & Nevis au fost incluse pe lista ţărilor a căror practici şi reglementări fiscale nu sunt în linie cu standardele UE şi care nu cooperează în probleme legate de fiscalitate.

După ce Bahamas, St Kitts & Nevis s-au oferit să-şi modifice reglementările fiscale, oficialii UE au recomandat scoaterea lor de pe lista neagră şi includerea lor pe aşa-numita “listă gri”, care cuprinde jurisdicţiile care s-au angajat să îşi îmbunătăţească practicile în materie de fiscalitate şi care fac obiectul unei supravegheri stricte.

În cadrul reuniunii de vinerea viitoare a miniştrilor de Finanţe din UE ar urma să fie adoptată oficial decizia, a declarat pentru Reuters un oficial UE.

Alte şapte jurisdicţii vor rămâne pe lista neagră: Namibia, Palau, Samoa, Trinidad şi Tobago, Guam, Samoa, Samoa Americană şi Insulele Virgine Americane.

Experţii europeni au avut nevoie de aproape un an pentru a evalua un număr de 92 de jurisdicţii din întreaga lume pentru ca în luna decembrie 2017 miniştrii de Finanţe din statele membre ale Uniunii Europene să anunţe că au adoptat o listă neagră a paradisurilor fiscale, care cuprindea 17 jurisdicţii din afara UE (Samoa Americană, Bahrain, Barbados, Grenada, Guam, Coreea de Sud, Macao, Insulele Marshall, Mongolia, Namibia, Palau, Panama, Saint Lucia, Samoa, Trinidad şi Tobago, Tunisia şi Emiratele Arabe Unite) care nu cooperează în probleme legate de fiscalitate.

Publicarea acestei liste era aşteptată cu nerăbdare după recentele scandaluri care au scos la iveală numeroase sisteme de evaziune fiscală, de la ‘LuxLeaks’ la finele lui 2014, ‘Panama Papers’ în luna aprilie 2016 şi ‘Paradise Papers’ în luna noiembrie 2017.

Cele mai citite

Israelul va deschide un nou punct de trecere terestră în Fâșia Gaza

Israelul va deschide un nou punct de trecere terestră în Fâşia Gaza, în principal pentru a facilita livrările de ajutoare destinate palestinienilor provenind din...

Memoriile lui Alexei Navalnîi vor fi publicate pe 22 octombrie

Memoriile postume ale principalului opozant al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, vor fi publicate pe 22 octombrie, a anunțat, joi, editorul american Knopf, potrivit...

Litoralul românesc, tot mai scump și nepregătit din nou pentru turiști

Litoralul românesc, cu plaje scoase la licitație, nu reușește nici anul acesta să adune turiști la capacitate maximă. Românii și-au făcut deja planuri pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă