8.7 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalBanca Centrală Europeană: Rata anuală a inflaţiei în zona euro, aproape de...

Banca Centrală Europeană: Rata anuală a inflaţiei în zona euro, aproape de obiectivul stabilit

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a accelerat la 1,9% în mai, de la 1,2% în aprilie, în timp ce analiştii se aşteptau să ajungă la 1,6%.

BCE vrea să menţină creşterea preţurilor aproape de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.

Potrivit Eurostat, cele mai semnificative majorări de preţuri s-au înregistrat luna aceasta la energie, cu o creştere anuală de 6,1%, după un avans de 2,6% în aprilie, urmate de preţurile la alimente, alcool şi ţigări, care au urcat cu 2,6%, faţă de un avans de 2,4% în aprilie, iar preţurile la servicii au crescut cu 1,6%, faţă de o expansiune de 1% în aprilie.

“În pofida dramei în desfăşurare care are loc în Italia, rata inflaţiei în zona euro înregistrată în mai va permite BCE să încheie anul acesta programul de relaxare cantitativă (QE)”, a declarat Stephen Brown, economist la Capital Economics.

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a urcat la 1,1% în luna mai, de la 0,7% în aprilie.

Potrivit celor mai recente estimări ale BCE, creşterea preţurilor de consum în zona euro va rata ţinta de 2% până în 2019, chiar dacă economia regiunii înregistrează al cincilea an de creştere consecutivă.

Cele mai citite

90 de blocuri din Capitală, fără apă caldă până la finalul lunii

Aproximativ 90 de blocuri din Capitală au rămas fără apă caldă începând de astăzi și până pe 30 aprilie, pentru modernizarea unui tronson de...

TVR difuzează o serie de programe dedicate JO PARIS 2024

Legendele, prezentul și viitorul olimpismului românesc se întâlnesc la TVR în seriile „#Învingătorii”, „#Eroii” și „#Speranțe”. Aceste emisiuni aduc în prim-plan poveștile de succes...

Ozzy Osbourne şi Mary J. Blige, printre artiștii ce vor fi incluși în Rock & Roll Hall of Fame în 2024

Anul acesta, Rock & Roll Hall of Fame își deschide porțile pentru o nouă serie de legende din lumea muzicală, printre care se numără...
Ultima oră
Pe aceeași temă