Bank of China în vizorul protestatarilor din Hong Kong

Bank of China în vizorul protestatarilor din Hong Kong

Contestatarii antiguvernamentali din Hong Kong au lansat un nou proiect pe rețelele sociale menit să mențină presiunea asupra executivului local pro-Beijing după arestările din timpul ultimelor manifestații.

Gabriela Anghel 0 comentarii

De câteva săptămâni, teritoriul semi-autonom este traversat de o criză politică profundă declanșată de un proiect de lege autorizând extrădarea spre China continentală, cu manifestații pașnice uriașe dar și cu înfruntări violente între forțele de poliție și o minoritate mai radicală. Printre noile acțiuni avute în vedere de contestatari se află ideea retragerii colective de fonduri sâmbăta viitoare din Bank of China, una din cele patru bănci publice chineze,  pentru „testarea rezistenței” acesteia în materie de lichidități. Marele zgârie-nori care adăpostește cartierul general din Hong Kong al primei bănci comerciale chineze pentru schimburi în devize, este una din clădirile  importance din peisajul urban din metropolă. Textul legii privind extrădarea a fost suspendat dar nu a fost suficient pentru calmarea furiei, transformată în cea mai vastă mișcare pentru solicitarea de  reforme democratice și oprirea erodării libertăților în teritoriul fostei colonii britanice retrocedată Chinei în 1997.

Duminică, după o nouă manifestație pașnică de amploare cu scopul afișat de a informa turiștii chinezi despre mișcarea în curs, au izbucnit noi violențe în cartierul Mongkok, partea continentală a Hong Kongului, după acțiunea poliției contra unor mici grupuri de manifestanți mascați care refuzau să se disperseze.  Comunicatul poliției precizează că „unii manifestanți au opus rezistență și poliția a arestat cinci persoane”. În pofida cererilor multiple, poliția refuză să spună câte persoane au fost arestate  de la începutul lunii iunie. Potrivit AFP, cel puțin 72 de persoane au fost arestate dar nu se știe câte dintre ele au fost inculpate.

Resentimentul contra autorităților pro-Bejing și poliție a explodat la 1 iulie, când tinerii manifestanți au intrat cu forța în Parlamentul local. Aceste scene de haos fără precedent, ca și manifestațiile care au reunit până la 2 milioane de persoane, nu au convins guvernul din Hong Kong să dea înapoi.  Manifestanții cer anularea proiectului extrădării, o anchetă independentă asupra utilizării de poliție de gloanțe de cauciuc, o amnistie pentru persoanele arestate și demisia șefei executivului, Carrie Lam.Beijing susține autoritățile și cere o anchetă penală contra celor implicați în violențe.

Comentarii

loading...