9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalBătălia pentru 5G, o miză strategică

Bătălia pentru 5G, o miză strategică

 

Departamentul Comerțului a insistat asupra faptului că procedurile contra Huawei sunt „total separate“ de negocierile comerciale cu Beijingul care vor avea loc la Washington între președintele Donald Trump și vicepremierul chinez, Liu He China, a reacționat și a calificat acuzațiile guvernului american contra Huawei „nedrepte și imorale“ și a cerut Washingtonului să pună capăt presiunilor asupra societății chineze.

Într-o escaladare a ostilităților între cele mai mari puteri economice mondiale, justiția americană a acuzat Huawei și directorul său financiar, Meng Wanzhou, de conspirație în vederea violării sancțiunilor impuse Iranului făcând afaceri cu Teheranul prin intermediul unei filiale ascunse. Totodată, Huawei ar fi furat tehnologie robotică de la operatorul american T-Mobile, filială a operatorului german Deutsche Telekom. Este vorba despre „Tappy“, un robot pus la punct de T-Mobile pentru testarea smartphone-urilor.

Potrivit procurorilor federali, Meng Wanzhou, în august 2013, a mințit personal bancherii Huawei în vederea ascunderii faptului că producătorul chinez de echipamente de telecomunicații controla în realitate Skycom Tech Co., societate stabilită în Iran. Obiectivul Huawei era de a folosi această societate pentru a vinde Teheranului echipamente conținând tehnologii americane interzise exportului spre Iran. Huawei și filiala sa americană sunt acuzate și de obstrucționarea justiției.

Reuters a obținut noi documente care dovedesc legăturile între Huawei și două societăți obscure din Iran și cu o alta cu activități în Siria, elementele confirmând acuzațiile SUA privind violarea sancțiunilor internaționale contra Iranului. Deși Huawei a susținut mereu că societățile Skycom Tech Co. și Canicula Holdings sunt independente, ancheta Reuters demonstrează că aveau legături strânse cu gigantul chinez – un înalt responsabil pare că a fost numit la conducerea Skycom în Iran și de asemenea, cel puțin trei indivizi purtând nume chineze dețineau drepturi de semnătură pentru conturile bancare ale Skycom și Huawei în Iran. Reuters a mai descoperit un avocat în Orientul Mijlociu potrivit căruia Huawei avea activități în Siria prin intermediul Canicula.

 

Culisele afacerii Meng Wanzhou

Dubla inculpare anunțată luni seara în capitala americană vine să completeze dosarul delicat al lui Meng Wanzhou, director financiar al Huawei, 46 de ani, fiica fondatorului gigantului chinez al telecomunicațiilor. Ea a fost arestată – la cererea Statelor Unite – la Vancouver, în Canada la începutul lui decembrie și este reținută la domiciliu cu o brățară electronică, în așteptarea deciziei justiției canadiene dacă este fondată cererea Washingtonului de extrădare. Arestarea sa a provocat detenția a doi cetățeni canadieni în China, o afacere aflată în centrul unui conflict diplomatic în curs între cele două țări.

De multă vreme, Huawei este considerată de autoritățile americane ca un risc de securitate cibernetică și Administrația Trump a făcut presiuni asupra societăților americane de tehnologie pentru a nu folosi componente Huawei și a cerut guvernelor aliate să facă la fel. Pe fondul suspiciunilor de spionaj în contul Chinei, numeroase state iau măsuri pentru interzicerea sau limitarea utilizării echipamentelor companiei chineze de telecomunicații pe teritoriile lor. După SUA, Australia, Noua Zeelandă și Japonia au decis înlăturarea Huawei de pe piața rețelelor 5G, viitoarea generație de comunicații mobile.

Iar în Europa, mai multe țări se pregătesc să facă același lucru, spre iritarea Beijingului. Pe 28 ianuarie, ambasadorul chinez la UE s-a plâns în Financial Times de „discriminarea“ Huawei în proiectele 5G. Pentru China, rețelele 5G vor constitui „cărămizile“ esențiale pentru dezvoltarea giganților Netului de mâine, iar un Huawei slăbit va însemna un important handicap economic.

Așa cum preciza New York Times, în spatele episodului Meng Wanzhou se derulează „o luptă decisivă pentru hegemonia tehnologică în lumea de mâine. Problema este de a ști cine va avea controlul Internetului și cine va determina normele de funcționare“.  

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă