14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalBâte, fierăstraie, un dispărut și Regatul Arabiei Saudite se prăbușește

Bâte, fierăstraie, un dispărut și Regatul Arabiei Saudite se prăbușește

Erdogan și regele Salman au avut o primă convorbire telefonică de la izbucnirea crizei cauzată de dispariția jurnalistului, iar conversația, conform unor surse, s-a purtat într-o manieră conciliantă.

Autoritățile turce au susținut, sub condiția anonimatului, că au dovezi că Jamal Khashoggi a fost bătut cu bâte, ucis, iar cadavrul a fost dezmembrat cu fierăstraie în clădirea Consulatului saudit din Istanbul, unde acesta intrase pentru a obține un document. Conducerea Turciei nu a oferit declarații oficiale, cerând doar să se facă lumină în acest caz deosebit de grav.

 

Conferința economică „Davos în deșert“, compromisă

Din momentul dispariției jurnalistului, Riadul se confruntă cu probleme economice fără precedent. O conferință de investiții văzută ca o platformă economică foarte importantă pentru Prințul Coroanei, care trebuie să aibă loc săptămâna viitoare în Riad, numită „Davos în deșert“, este compromisă printr-o serie de anulări de marcă.

Marii oameni de afaceri, printre care miliardarul britanic Richard Branson și CEO-ul Uber, Dara Khosrowshahi, precum și puteri media precum Bloomberg și CNN s-au retras din Inițiativa Investițiilor Viitoare (FII).

Ultimele lovituri pentru credibilitatea evenimentului au fost date de CEO-ul JPMorgan Chase, Jamie Dimon, și președintele Ford, Bill Ford, care și-au anulat planurile de participare la „Davos în Deșert“.

Marea Britanie, Franța și Germania au lansat o declarație comună rară, spunând că tratează dispariția lui Khashoggi „cu cea mai mare seriozitate“, cerând o „anchetă credibilă“.

 

Jurnaliștii și-au ridicat corturi în fața Consulatului

În discuția pe care a avut-o cu președintele turc, regele Salman a subliniat importanța relației Turcia-Arabia Saudită și a insistat că nimic nu ar trebui să submineze puterea acestei relații. El i-a mulțumit lui Erdogan pentru că a acceptat propunerea de a forma un grup comun de lucru privind dispariția jurnalistului.

Khashoggi, cetățean saudit, s-a autoexilat în SUA, devenind din ce în ce mai critic față de puternicul Prinț Mohammed bin Salman, fiind acuzat, în ultima vreme, de către ziare saudite, de trădare. Jurnalistul, care colabora cu Washington Post, nu a mai fost văzut de când a intrat în Consulatul saudit de la Istanbul pentru a obține un document necesar căsătoriei cu o turcoaică.

Riadul nu a permis până acum cercetarea la Consulatul din Istanbul. Operațiunea comună cu autoritățile din Arabia Saudită, a fost acceptată abia luni.

Zeci de jurnaliști, dintre care unii și-au ridicat corturi, s-au instalat în fața clădirii, raportând orice mișcare. Cum a fost, de exemplu, intrarea, luni, la ora prânzului, a unei echipe de la o firmă de curățenie, ceea ce a stârnit critici acerbe.

Delegația saudită care urma să fie implicată în cercetare a sosit în Turcia de vineri, aflându-se la sediul poliției din Istanbul, a declarat televiziunea turcă.  

Cele mai citite

Prețului RCA-ului, plafonat. Transportatorii acuză că este o păcăleală

Prețurile RCA ar putea rămâne plafonate până la 30 iunie 2024. Este propunerea Ministerului de Finanțe, care a pus aseară în dezbatere publică un proiect de hotărâre...

Gabriela Ruse, OUT din turneul de la Antalya

Jucătoarea română de tenis Gabriela Ruse a avut o confruntare dificilă la turneul WTA 125 de la Antalya (Turcia), unde a fost învinsă în...

Aproape 100 de persoane sunt încă date dispărute după atacul de la Moscova

În jur de 95 de persoane sunt încă dispărute după atacul de săptămâna trecută din apropierea Moscovei, când bărbați înarmați au deschis focul la...
Ultima oră
Pe aceeași temă