10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInternaționalBELGIA Armata vânează un soldat belgian care are în vizor oameni de...

BELGIA Armata vânează un soldat belgian care are în vizor oameni de știință

Trupele olandeze și germane erau în așteptare ieri pentru a ajuta forțele de securitate belgiene într-o vânătoare de oameni. Aceștia vizau un soldat fugitiv care a câștigat sprijin în anumite părți ale țării, după ce a amenințat că-l va ucide pe unul dintre oamenii de știință din Belgia din cauza restricțiilor coronavirusului.

 Tânărul de 46 de ani și-a părăsit cazarma și a furat arme, inclusiv lansatoare de rachete, după ce a lăsat scrisori adresate poliției și soție sale, cu amenințări de ucidere a lui Marc van Ranst, cel mai cunoscut virolog din Belgia.

 Dispariția lui Conings s-a transformat într-o bătaie de cap pentru politicienii belgieni, deoarece cazul său a atras simpatie în regiunea nordică a Flandrei.

 În scrisorile sale tulburătoare, el s-a arătat împotriva regulilor naționale de carantină, numind guvernul de la Bruxelles „Regimul” și a spus că „nu poate trăi cu minciunile oamenilor care decid cum ar trebui să trăim”.

 Marc van Ranst a spus că este cel mai îngrijorat de popularitatea unui grup Facebook creat în sprijinul omului care dorea să-l omoare.

Săptămâna trecută a reieșit că fostul soldat era membru al partidului de extremă dreapta Vlaams Belang (Flamand Interest), care s-a opus restricțiilor Covid până la sfârșitul anului 2020.

 Formațiunea a crescut constant în popularitate în ultimii ani. Într-un recent sondaj de opinie realizat de Universitatea Liberă din Bruxelles și Universitatea din Anvers, a fost cu mai mult de trei puncte înaintea Noii Alianțe Flamande, care deține majoritatea locurilor în parlamentul flamand.

 Tom van Grieken, președintele Vlaams Belang, a fost acuzat că nu a condamnat acțiunile lui Conings suficient de puternic după ce a spus că, deși violența este întotdeauna greșită, mulți alegători „îi susțin opoziția față de sistem”.

 „Oamenii sunt conduși de pierzătorii alegerilor și de cifre pe care nu au putut să le câștige”, a declarat Van Grieken pentru Het Laatste Nieuws, făcând referire  la Van Ranst (virusolog) și Frank Vandenbroucke, ministrul sănătății.

 „Elita noastră politică este atât de lașă încât își aplică politica virologilor. Opinia opoziției este abia menționată în ziare, iar persoanele cu o altă viziune sunt cenzurate pe social media. Oamenii sunt conduși de lideri pe care nu-i doresc, și nu mai au voie să-și spună părerea. Aceasta este o combinație foarte periculoasă. ”

 Vlaams Belang nu a reușit să mustreze un consilier care a scris o postare pe rețelele sociale în care l-a numit pe Conings „luptătorul de rezistență suprem” și i-a oferit adăpost – înainte de a șterge mesajul și a insistat că nu a intenționat niciodată să tolereze niciun fel de violență.

 „Neplăcerea pe care o exprimă este foarte răspândită. Și aproape toți acei oameni consideră că acțiunile lui Jürgen Conings (soldatul fugitiv) sunt foarte reprobabile, dar susțin opoziția sa față de sistem ”, a spus Van Grieken.

 „Există o singură limită și aceasta este incitarea la violență. Să presupui că aș susține pe cineva care comite o tentativă de crimă este cu adevărat absurd. ”

 Marșuri în sprijinul lui Conings au fost organizate și în zona din apropierea locului în care sunt efectuate perchezițiile, fiecare atrăgând peste 100 de susținători fluturând bannere numindu-l „erou”.

 Un participant a declarat pentru ziarul de la Rotterdam, Algemeen Dagblad, că „felul în care o face acum [ Conings] poate să nu fie bun, dar cel puțin îndrăznește să reziste”, în timp ce altul i-a oferit soldatului fugar rulota sa.

 Un grup de pe Facebook în sprijinul lui Conings, numit „As 1 behind Jürgen”, a atras 50.000 de membri înainte de a fi șters de gigantul social media.

 Georgi Verbeeck, profesor belgian de istorie la Universitatea Maastricht, a declarat că o mare parte din sprijinul acordat lui Conings este cuprins într-o dorință îndelungată de independență flamandă.

 El a spus: „Este îngrijorător cât de departe merg oamenii în nemulțumirea și critica lor față de unitate. Violența nu numai că a fost amenințată în mod deschis, ci a fost chiar tolerată și glorificată. Este foarte înspăimântător ”.

Soldatul e căutat din data de 17 mai de când a dezertat

 Conings a dezertat pe 17 mai, dar în ciuda eforturilor uriașe autoritățile nu au reușit să-l localizeze. Ei investighează 20 de locații unde ar putea să se ascundă și presupun că este încă în viață și că se află în Belgia. Ultima căutare s-a concentrat asupra zonei din jurul Parcului Național Hoge Kempen din Limburg, la granița cu Țările de Jos, unde martorii au raportat că au auzit împușcături a doua zi după dispariția lui Conings.

 Două transportatoare de trupe și alte vehicule militare s-au prezentat la fața locului, iar soldații și poliția au început să caute prin pustiul industrial.

Apoi s-au mutat în dealurile parcului național în sine – care este popular printre pasionații de sporturi nautice și se află lângă o stațiune Center Parcs.

 A fost cercetată și o zonă din apropiere care include fortificații construite prin anii 1939 pentru a încerca să oprească o invazie germană.

 Terenul deluros, creat de grămezi de zgură de la fostele mine, plus căldura sufocantă și amenințarea cu furtuni, au împiedicat căutarea.

„Trebuie să luăm în serios fiecare element din dosar. Acesta este un individ potențial periculos. Trebuie să închidem toate ușile. ”

Eric Van Duyse, un purtător de cuvânt al procurorului federal belgian, a declarat că noua operațiune nu a dat dovezi despre locul unde se află Conings.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Taiwanul mulțumește Statelor Unite pentru ajutorul militar de 2 miliarde USD

Guvernul din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul militar de circa 2 miliarde de dolari care a fost aprobat de Congres. Pachetul de ajutor...
Ultima oră
Pe aceeași temă