10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalBelgia și Franța vând arme Arabiei Saudite în pofida embargoului german?

Belgia și Franța vând arme Arabiei Saudite în pofida embargoului german?

Mai multe ONG-uri belgiene au cerut de urgență ministrului Finanțelor și administratorului general al Vămilor să împiedice exportarea de material militar care face obiectul licențelor a căror validitate va fi suspendată având în vedere conflictul în curs din Yemen. Cererea se înscrie în cadrul unei proceduri aflată în curs în Consiliul de Stat contra licențelor de exporturi valone spre Arabia Saudită. O anchetă a ONG-ului flamand Vredesactie arată că încărcături de arme sunt în mod regulat îmbarcate pe nave ale companiei saudite Bahri Yanbu la Anvers, Havre (Franța), Santander (Spania) sau în Canada. ONG-ul Amnesty International precizează, de asemenea, că arme valone au fost depistate în mâinile unui grup armat în Yemen.

Media franceză de investigații Disclose a publicat o listă (provenită de la serviciile secrete militare) a armamentelor franceze desfășurate în Yemen prin intermediul Arabiei Saudite și a Emiratelor Arabe Unite, doi clienți majori ai industriei naționale de apărare, un dosar stânjenitor pentru Franța. Afacerea este bine cunoscută de numeroase ONG-uri internaționale care denunță în mod regulat vânzările de armament francez către Riad și Abu Dhabi, angajate într-un război în Yemen care a făcut cel puțin 10.000 de morți după 2015 și a împins milioane de yemeniți în pragul foametei.

În martie, guvernul german a decis prelungirea cu șase luni a interdicției vânzării de arme către Riad spre nemulțumirea Franței și a Marii Britanii, pentru că acest embargo afectează și proiecte europene comune. Berlinul a luat această decizie după dezvăluirea asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul saudit din Istanbul, pe 2 octombrie 2018.

Coaliția de la Berlin a ezitat săptămâni înainte de a decide prelungirea embargoului, împărțită între CDU (centru-dreapta, al cancelarului Angela Merkel), favorabil reluării exporturilor spre binele firmelor germane, și SPD (social-democrați) care vor menținerea embargoului în virtutea respectării drepturilor omului. Oricum, Germania face față unei intense presiuni din partea Franței și a Marii Britanii, iritate de această interdicție germană.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă