Benjamin Netanyahu a solicitat puterilor mondiale să refuze dialog cu Iranul

Benjamin Netanyahu a solicitat puterilor mondiale să refuze dialog cu Iranul

Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a rugat puterile mondiale să refuze începerea de dialog cu Iranul, după ce preşedintele american Donald Trump a spus că s-ar putea întâlni cu omologul său, Hassan Rouhani, pentru a rezolva criza privind proiectul nuclear, conform AFP

Rl online 0 comentarii

În drum spre Londra, unde a fost aşteptat de prim-ministrul Boris Johnson şi, mai târziu, s-a întâlnit cu secretarul de stat american pe probleme de apărare, Mark Esper, Netanyahu a declarat reporterilor: „Nu este momentul să avem discuţii cu Iranul. Este momentul să creştem presiunea asupra Iranului”.

Liderul israelian, care se află acum în campanie pentru alegerile din 17 septembrie, l-a sfătuit şi pe Emmanuel Macron în legătură cu Iranul. Însă comentariile lui de joi sunt o premieră în ceea ce priveşte relaţia dintre politicianul de dreapta şi Trump.

Miercuri, preşedintele american a spus că „orice este posibil” în legătură cu o posibilă întâlnire cu Rouhani la următoarea adunare generală a ONU de la New York.

Teheranul a respins orice negociere cu Washingtonul, până ce Trump nu va renunţa la sancţiunile impuse după ce Statele Unite au ieşit anul trecut din Acordul nuclear semnat în 2015.

Iranul a transmis că, începând de vineri, va începe să dezvolte centrifuge pentru a accelera îmbogăţirea uraniului, care poate produce combustibil şi poate fi folosit pentru bombe atomice. Iranienii neagă faptul că urmăresc să construiască arme nucleare.

Netanyahu a numit această mutare „o altă încălcare, o altă provocare venită din partea Iranului, de data aceasta în urmărirea de arme nucleare”.

La întâlnirea cu Johnson din Downing Street, Netanyahu l-a lăudat pe liderul britanic pentru „sprijinirea securităţii Israelului”.

Pentru întâlnirea cu Esper, l-a adus şi pe comandatul forţelor aeriene israeliene.

Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a declarat pentru Ynet TV că Netanyahu şi Esper vor discuta despre „tot ce se întâmplă în spaţiul dintre Siria, Liban şi Irak”.

Comentarii

loading...