14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalBenjamin Netanyahu: Nu este loc pentru Iran în Siria

Benjamin Netanyahu: Nu este loc pentru Iran în Siria

Netanyahu se va deplasa în Franţa şi în Germania în perioada 4-6 iunie, pentru a evoca inclusiv decizia americană de a se retrage din acordul privind programul nuclear iranian şi prezenţa iraniană în Siria.

“Voi prezenta poziţia noastră privind necesitatea de a împiedica Iranul să-şi dezvolte programul nuclear şi să se instaleze în Orientul Mijlociu”, a declarat Netanyahu în timpul unei reuniuni cu deputaţi ai partidului său din Knesset, parlamentul israelian.

“În ceea ce priveşte Siria, poziţia noastră este clară: nu este loc nici pentru cea mai mică prezenţă militară iraniană în nicio parte a Siriei”, a adăugat el.

Benjamin Netanyahu va avea întrevederi cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel. Deocamdată, nu au fost date publicităţii detalii cu privire la programul turneului său.

În intervenţia sa de luni, Netanyahu a adăugat că este posibil să aibă şi o întrevedere cu premierul britanic Theresa May şi să participe la lansarea Sesiunii încrucişate Franţa-Israel, manifestaţie menită să stimuleze relaţiile culturale şi ştiinţifice dintre cele două ţări.

Armata israeliană, care a lovit la 10 mai ceea ce ea a prezentat ca fiind zeci de ţinte militare iraniene în Siria, ca represalii la lansarea, de către forţele iraniene potrivit Tel Avivului, de rachete împotriva poziţiilor sale în Înălţimile Golan ocupate şi anexate de Israel. Douăzeci şi şapte de combatanţi sirieni proregim au fost ucişi, dintre care cel puţin 11 iranieni, potrivit organizaţiei Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Această operaţiune a suscitată o profundă îngrijorare pe plan internaţional în ceea ce priveşte riscul unei confruntări deschise între Israel şi Iran.

Benjamin Netanyahu a salutat săptămâna trecută politica americană la adresa Iranului, duşmanul înveterat al statului israelian, şi i-a cerut comunităţii internaţionale să o susţină.

Israelul se consideră o ţintă a Iranului dacă acesta s-ar dota cu arme nucleare, iar Netanyahu a dus o campanie viguroasă contra acordului din 2015, până la retragerea SUA din acesta.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă