Bilanţul victimelor la Barcelona: 182 de răniţi şi 83 de reţinuţi

Bilanţul victimelor la Barcelona: 182 de răniţi şi 83 de reţinuţi

Barcelona, capitala Cataloniei, a fost, vineri, scena celor mai violente proteste din ultimul deceniu.

Florin Budescu 0 comentarii

Un milion de oameni au manifestat împotriva pedepsei cu închisoarea primită de liderii separatişti şi pentru independenţă.

Au avut loc confruntări violente între protestatari şi forţele de ordine. Centrul oraşului a fost paralizat şi devastat, iar oficialii de la Madrid califică acţiunile drept „terorism stradal”.

Partidele pro-separatiste sunt acuzate de implicare şi susţinere a situaţiei tensionate. Platforma online Tsunami Democràtic este investigată pentru instigare şi, potrivit presei, serverul care o găzduieşte se află în România. Autorităţile spaniole au emis, sâmbătă dimineaţă, un bilanţ al evenimentelor violente care au avut loc în Catalonia.

În a cincea zi şi noapte de proteste în Barcelona, au fost ridicate şi incendiate baricade pe străzile şi bulevardele centrale, forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi, pentru prima dată, un tun cu apă.

Regiunea a fost în grevă generală. 

Tensiunile au început după ora locală 18.00, în apropierea sediului Poliţiei Naţionale. Peste 1 milion de oameni erau adunaţi în Barcelona. Passeig de Gràcia, Gran Via de Corts Catalanes şi Plaça de Catalunya au fost zonele principale în care au avut loc conflicte.

Potrivit cifrelor transmise de autorităţi, 17 oameni au fost reţinuţi vineri în Catalonia, iar 7 agenţi au fost răniţi.

Doi jurnalişti ai postului naţional de televiziune au fost agresaţi - loviţi cu steaguri - de protestatari. Mulţi dintre cei care au participat la actele de violenţă au avut feţele acoperite, a transmis presa, iar numeroşi rezidenţi le-au cerut să părăsească zonele în care se aflau.

Comentarii

loading...