Blocajul bugetar din SUA, primele efecte. Vizita lui Donald Trump la Davos, sub semnul întrebării

Blocajul bugetar din SUA, primele efecte. Vizita lui Donald Trump la Davos, sub semnul întrebării

Blocajul bugetar din SUA, primele efecte. Vizita lui Donald Trump la Davos, sub semnul întrebării

Blocajul din Congresul SUA, care a împiedicat alocarea fondurilor pentru Guvernul de la Washington, paralizează parţial administraţia americană. Preşedintele Donald Trump ar putea să nu mai participe săptămâna viitoare la Forumul Economic Mondial de la Davos, în Elveţia.

Adrian Bărbulescu 0 comentarii

Trump şi-a anulat deja o deplasare în Florida, la clubul său Mar-a-Lago, iar directorul pentru buget al Casei Albe, Mick Mulvaney, a declarat sâmbătă că participarea la Davos este luată acum în considerare, atât din punctul de vedere al preşedintelui, cât şi al Cabinetului, doar "de pe o zi pe alta". Programul lui Donald Trump în Elveţia prevedea şi o întâlnire cu premierul britanic Theresa May.

Lipsa unui vot în Congres, până la termenul-limită de vineri la miezul nopţii, a lăsat Guvernul SUA şi diferite autorităţi federale fără finanţare, în aşteptarea adoptării bugetului anual. În astfel de situaţii, angajaţii care nu au roluri vitale sunt trimişi în şomaj temporar. Ultima oară, administraţia a fost paralizată astfel în octombrie 2012, iar ulterior Congresul a adoptat măsuri pentru plata retroactivă a drepturilor neachitate personalului bugetar.

Primele notificări privind concediile fără plată erau aşteptate chiar sâmbătă, iar pentru zilele lucrate până acum plăţile urmează să se facă pe 26 ianuarie. Departamentul Apărării a comunicat că problema nu afectează operaţiunile militare în Afganistan, Irak şi Siria. Cei 1,3 milioane de militari americani vor rămâne la datorie. În schimb, este posibilă trimiterea temporară în şomaj a personalului civil neesenţial. În Departamentul Justiţiei, se aşteaptă să îşi poată continua activitatea circa 95.000 de angajaţi din cei aproape 115.000. Cifra de personal de la Casa Albă se va reduce cu peste 1000 din totalul de 1715.

Aniversarea primului an de la preluarea preşedinţiei de către Donald Trump a fost marcată sâmbătă şi de reluarea protestelor femeilor. Zeci de mii de contestatare ale preşedintelui au mărşăluit la Washington, New York, Los Angeles, Chicago şi în alte aproximativ 250 de oraşe americane. Unele purtau, ca şi în urmă cu un an, căciuliţe roz, aşa-numitele "pussy hats", create pentru a reaminti un comentariu vulgar al lui Trump la adresa tuturor femeilor.

Comentarii

loading...