17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalBollywood, victima unuia dintre cei mai periculoşi criminali din lume, Dawood Ibrahim

Bollywood, victima unuia dintre cei mai periculoşi criminali din lume, Dawood Ibrahim

După asasinarea în plină stradă a producătorului Gulshan Kumar, care a construit un imperiu specializat în muzica de film de la Bollywood şi a cunoscut un succes răsunător, au urmat largi dezbateri asupra legăturilor dintre cetatea filmului indian şi mafia.

Kumar, suficient de puternic, a refuzat să răspundă ameninţărilor proferate de gangsterii care îşi cereau partea lor din uriaşul câştig. Atunci, în 1997, indienii au realizat că această industrie era cangrenată de multă vreme de crima organizată, arată Tejaswini Gandi, profesor universitar din New York şi specialist în istoria cinematografiei din India.

Poliţia a identificat rapid comanditarul acelui asasinat – D-Company, cea mai mare organizaţie criminală din regiune, o bandă tentaculară care face să tremure toate ţările încă de la mijlocul anilor 1970.

Media asiatică precizează că D-Company este o adevărată multinaţională a crimei şi în India se consideră că nici Dumnezeu nu te poate salva din ghearele ei. Astăzi, organizaţia are cel puţin 5.000 de membri permanenţi şi peste 100.000 de asociaţi ale căror afaceri diferite se întind în toate straturile economiei indiene, pakistaneze, nepaleze, sri-lankeze etc.

Fondatorul şi şeful ei este misteriosul şi volatilul Dawood Ibrahim, personaj care a inspirat numeroase filme şi seriale. Considerat al doilea cel mai bogat gangster din lume din toate timpurile, el are probleme cardiace grave şi sunt zvonuri că ar fi pe moarte.

 

Controlul cetăţii filmului indian

În afara activităţilor în domeniul imobiliar, vânzarea de droguri, racket sau trafic de aur şi diamante, D-Company s-a specializat în extorcarea celei mai înfloritoare industrii din India, Bollywood. Cu o cifră de afaceri de 2,89 miliarde de dolari în 2017 şi 2,2 miliarde de bilete vândute anual, industria cinematografică din Bombay este o adevărată mină de aur, construită în mare parte datorită mediilor mafiote.

Potrivit lui Gary K. Busch, profesor la Webster University din Londra, „multă vreme, Guvernul indian nu a văzut cu ochi buni industria filmului şi a interzis studiourilor să împrumute bani din băncile locale. Şi crima organizată şi-a oferit serviciile. Multe studiouri de la Bollywood au fost fondate financiar de gangsteri care controlează producţia, distribuţia şi aranjamentele pentru ca amicii lor să obţină cele mai bune roluri. Există în continuare o simbioză între Bollywood şi mafia din Bombay”.

În acest joc, D-Company este expertă şi, rapid, organizaţia a pus mâna pe întreaga industrie. La fiecare succes de box-office, zbirii mafiei sunt acolo pentru a-şi recupera partea sau eventual pentru răpirea actorilor, ameninţarea tehnicienilor şi intimidarea producătorilor care refuză să se supună sistemului. În schimb, pentru cei care intră în joc, Dawood ştie să fie recunoscător. „Turnee mondiale sunt organizate cu staruri de la Boolywood, care plătesc pentru apariţia în spectacole gestionate de crima organizată”, explică Vivek Agrawal, istoric al crimei organizate din India. În urmă cu ani de zile, Dawood a fost văzut alături de Salman Khan, superstarul absolut al cinematografiei indiene.

 

În exil, după atentatele din Bombay

Acum, boss-ul mafiei D-Company este departe. După ce a comandat atentatele din Bombay din 1993 (12 maşini-capcană, 257 de morţi), Dawood Ibrahim a devenit cel mai căutat criminal de către poliţia indiană. Exilat undeva între Dubai şi Pakistan, cel care se află pe locul trei în rândul celor mai căutaţi oameni de pe planetă gestionează D-Company de la distanţă, vânzând în acelaşi timp arme pentru ISIS. Organizaţia continuă să fie activă la Bombay, dar epoca gangsterilor s-a schimbat şi D-Company a virat spre o criminalitate mai „curată”, cu afaceri şi contracte publice. Dar din ce în ce mai multe bande mici caută să ia locul D-Company, profitând că Dawood Ibrahim nu se află fizic în ţară.

Cele mai citite

Asigurări de sănătate: despăgubirile cresc cu 27% în 2023, potrivit UNSAR

Românii au accesat anul trecut, în baza asigurărilor voluntare de sănătate, servicii medicale în valoare de 458 milioane lei. Cifra este în creștere cu...

Mihai Trăistariu, despre faptul că Robert De Niro investește în Bulgaria: “E peste România”

Celebrul actor de la Hollywood, Robert de Niro, își inaugurează două hoteluri de lux pe litoralul Mării Negre, în Bulgaria, iar vestea a stârnit...

România, a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la europarlamentare

România a înregistrat a doua cea mai mare creştere a intenţiei de vot la alegerile europene din acest an faţă de 2019, după Cehia,...
Ultima oră
Pe aceeași temă