20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalBoris Johnson: Nu e Brexit? Nu este vina mea!

Boris Johnson: Nu e Brexit? Nu este vina mea!

Ajuns la putere în iulie – cu promisiunea de a scoate Regatul Unit din Uniunea Europeană ”cu orice preţ” la 31 octombrie -, premierul a jurat că ar prefera să fie ”mort în fundul unei gropi” decât să ceară o nouă amânare.

Însă el a fost obligat, între timp, să-şi înghită vorbele şi să le ceară europenilor o amânare până la 31 ianuarie, din cauză că acordul său al Brexitului nu a fost ratificat în Parlament.

”Astăzi ar fi trebuit să fie ziua în care Brexitul să fie realizat şi în care noi am fi părăsit în sfârşit UE”, a spus Boris Johnson înainte să viziteze o şcoală, un spital şi un post de poliţie, anunţând astfel în mod clar care sunt temele sale în campania acestor alegeri legislative, al treilea scrutin în patru ani.

 

VINA PARLAMENTULUI

Dacă Brexitul nu a fost făcut până la urmă, aceasta nu este vina sa, ci a lui Jeremy Corbyn, liderul Partidului laburist (Labour), principala formaţiune din opoziţie, a dat asigurări premierul, care se teme în prezent că ar putea pierde voturi ale alegătorilor care susţin Brexitul, din cauza acestei promisiuni nerespectate.

”În pofida noului acord excelent pe care eu l-am încheiat cu UE, Jeremy Corbyn s-a opus ca acest lucru să se întâmple, preferând mai multă indecizie, mai multă amânare şi mai multă incertitudine pentru familii şi întreprinderi”, a adăugat liderul guvernului conservator.

Aproape imediat după ce a ajuns la conducerea Executivului – în urmă cu 100 de zile -, Boris Johnson a angajat un război deschis cu deputaţii, pe care-i opune ”poporului”, al cărui reprezentant se vrea.

”Este în mod clar Parlamentul cel care a eşuat să realizeze Brexitul”, a subliniat în acelaşi sens ministrul Transporturilor Grant Shapps, joi, la BBC, conform News.ro.

Boris Johnson “a făcut absolut tot ceea ce a stat în puterea sa pentru ca Parlamentul să audă raţiunea”, a continuat el, ”dar fapt este că Parlamentul a făcut în aşa fel încât acest lucru să nu se întâmple”.

Aceste acuzaţii de obstrucţionare a Brexitului au fost respinse de către Jeremy Corbyn.

“Boris Johnson a promis timp de luni de zile că vom ieşi din UE astăzi (joi). Incapacitatea sa de a o face este numai şi numai vina sa”, a reacţionat el pe Twitter.

 

APĂRĂTOR AL POPORULUI

Laburiştii speră să poată negocia propriul acord cu Bruxellesul, după care să-l supună aprobării prin referendum.

”Partidul Laburist va rezolva Brexitul dând ultimul cuvânt poporului, în şase luni, dându-i de ales între un acord de divorţ credibil şi rămânerea (în UE). Iar noi vom pune în practică ceea ce decideţi voi”, a promis Corbyn, fără să-şi dezvăluie propria preferinţă.

Pentru a ieşi din impasul Brexitului, care paralizează Regatul Unit de la referendumul de la 23 iunie 2016, adoptat cu aproape 52% dintre voturile exprimate, Parlamentul s-a hotărât marţi să convoace alegeri legislative anticipate la 12 decembrie.

Însă, în loc să insiste asupra ieşirii din UE, Jeremy Corbyn se poziţionează ca apărător al poporului în faţa ”elitelor”, după ani de austeritate conservatoare, lansând campania electorală joi.

”Aceste alegeri sunt o ocazie unică să ne transformăm ţara, să luptăm împotriva intereselor stabilite care împiedică oamenii să avanseze şi să ne asigurăm că nicio comunitate nu este abandonată”, urma el să declare, potrivit serviciilor sale.

În vizorul său sunt ”fraudatorii fiscali”, ”proprietarii puţin scrupuloşi”, ”patronii răi” şi ”marii poluatori”.

Aproape 60 de deputaţi au anunţat că nu mai candidează în alegeri, inclusiv un număr important de conservatori moderaţi. Între ei se află şi ministrul Culturii Nicky Morgan, care îşi motivează decizia prin insultele şi ameninţările pe care le primeşte din cauza funcţiei.

Cele mai citite

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă