13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalBoris Johnson propune înlocuirea clauzei de backstop

Boris Johnson propune înlocuirea clauzei de backstop

În scrisoarea dată publicităţii de cabinetul său, Johnson şi-a reiterat solicitarea de înlăturare a clauzei de backstop din acordul negociat cu UE de predecesoarea sa Theresa May.

Premierul britanic, care a declarat că va scoate Regatul Unit din UE, cu sau fără acord, pe 31 octombrie, consideră că este posibilă ajungerea la un acord, aceasta fiind prioritatea numărul unu a guvernului pe care îl conduce.

“Marea Britanie şi UE au convenit deja că ‘aranjamente alternative’ pot fi parte a soluţiei. În consecinţă: Propun ca (clauza de) backstop să fie înlocuită cu un acord vizând punerea în aplicare a unor astfel de aranjamente până cel târziu înainte de încheierea perioadei de tranziţie, ca parte a unei viitoare relaţii”, se arată în scrisoarea trimisă de Boris Johnson.

Premierul a adăugat că Marea Britanie este pregătită să privească “constructiv şi cu flexibilitate” modul în care angajamentele ar putea oferi încredere în legătură cu ce s-ar întâmpla dacă astfel de aranjamente nu ar fi implementate pe deplin la încheierea perioadei (de tranziţie).

În scrisoare, Johnson a declarat că backstop-ul este “pur şi simplu neviabil” pentru că este “anti-democratic şi în contradicţie cu suveranitatea Marii Britanii ca stat”, dar că este angajat să asigure că nu va exista o revenire la o graniţă dură.

“Guvernul nu va instala infrastructură, verificări şi controale la graniţa dintre Irlanda de Nord şi Irlanda. Am accepta bucuros un angajament cu caracter juridic obligatoriu în acest scop şi sperăm că UE va face la fel”, conform documentului trimis preşedintelui Consiliului European.

“Timpul este scurt, dar Marea Britanie este pregătită să se mişte repede şi, având în vedere gradul aspectelor comune deja convenite, sper ca UE va fi pregătită să procedeze la fel”.

Oficialii UE au afirmat până acum de mai multe ori că acordul de retragere al Marii Britanii nu poate fi renegociat.

Săptămâna aceasta, premierul Boris Johnson urmează să întreprindă primele deplasări în străinătate în cadrul cărora se va întâlni cu cancelarul german Angela Merkel şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...
Ultima oră
Pe aceeași temă