Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Boris Johnson se pregăteşte de o campanie electorală ”dificilă”

Boris Johnson se pregăteşte de o campanie electorală ”dificilă”

Premierul britanic Boris Johnson se pregătea miercuri de o campanie electorală ”dificilă”, la o zi după ce deputaţii s-au pronunţat în favoarea unor alegeri legislative anticipate în decembrie, cu obiectivul de a tranşa problema Brexitului, potrivit afp.

Rl online 0 comentarii

După trei refuzuri, deputaţii au sfârşit prin a aproba marţi, cu o majoritate zdrobitoare, un scrutin la 12 decembrie, într-o încercare de a ieşi din impasul Brexitului, care împarte ţara de la referendumul din iunie 2016.

”Este timpul ca ţara să se unească, să realizeze Brexitul şi să meargă înainte”, a comentat Boris Johnson în faţa aleşilor din tabăra sa conservatoare. ”Vor fi nişte alegeri dificile, iar noi vom face tot ceea ce vom putea”.

CAMPIONUL BREXITULUI

Şeful Guvernului speră să obţină o majoritate absolută în Parlament, pe care Guvernul său nu o are în prezent, poziţionându-se ca un campion al Brexitului.

În cazul unei victorii, el va avea cale liberă să obţină adoptarea acordului divorţului încheiat cu Uniunea Europeană (UE) la jumătatea lui octombrie - a cărui ratificare a eşuat în Parlament - şi să onoreze, în sfârşit promisiunea de a scoate Regatul Unit din UE.

În pofida angajamentului, repetat neîncetat, de a realiza ”cu orice preţ” Brexitul la 31 octombrie, el a fost nevoit să le ceară europenilor o nouă amânare cu trei luni.

”Parlamentul a împiedicat punerea în aplicare a Brexitului”, a denunţat miercuri ministrul Sănătăţii Matt Hancock, la BBC.

În pofida faptului că se află în prezent într-o poziţie de forţă în sondaje - în medie cu un avans de aproximativ zece puncte procentuale -, acest scrutin se anunţă totodată un pariu riscat pentru Boris Johnson.

Iar numeroşi conservatori sunt în continuare traumatizaţi după alegerile din 2017, când fostul premier Theresa May - creditată în sondaje cu o victorie largă - a pierdut majoritatea absolută.

Încă de miercuri, toate partidele auluat poziţie de atac, iar formaţiunile din opoziţie s-au adresat imediat electoratului foarte indecis şi volatil - care se poziţionează tot mai mult în funcţie de Brexit.

”CADOU DE CRĂCIUN”

Boris Johnson riscă, aşadar, să piardă o parte din voturi atât în rândul părţii eurofile a electoratului său, cât şi în rândul ”Brexiter”-ilor celor mai duri, care ar putea să fie tentaţi să se alăture noului Partid al Brexitului al lui Nigel Farage.

"Blocajul în Parlament s-a terminat, în sfârşit, Brexitul are acum o şansă să reuşească”, a apreciat Farage pe Twitter.

”Sunt nişte alegeri cu două opţiuni: Johnson sau nu Johnson”, explică John Curtice, un profesor la Universitatea scoţiană Strathclyde.

Partidul Laburist (Labour), principala formaţiune din opoziţie, vrea să obţină, în cazul unei victorii, un nou acord cu UE şi să-l supună unui referendum, iar un refuz ar însemna o anualre a divorşului.

Liderul formaţiunii, Jeremy Corbyn a promis "campania cea mai ambiţioasă şi mai radicală, în vederea unei adevărate schimbări, pe care ţara noastră ar putea-o trăi vreodată”, prezentându-se ca un apărător al serviciilor publice.

”Cred că vom avea un guvern majoritar până la Crăciun, în fapt nu pot să mă gândesc la un cadou de Crăciun mai bun”, a declarat un însărcinat cu probleme economice laburist, John McDonnell, la BBC.

Partidul Naţional Scoţian (SNP, separatist), proeuropean, se pronunţă, la rândul său, în favoarea unui nou referendum şi speră ca, tot atunci, să pună pe tapet problema independenţei Scoţiei.

În ceea ce-i priveşte pe eurofilii din Partidul Liberal Democrat (Lib-Dem), care au vântul în pupa, ei doresc put şi simplu să anuleze Brexitul.

”Eu cred că alegerea care ni se oferă între Boris Johnson şi Jeremy Corbyn este departe de a fi suficientă. Niciunul dintre ei nu este apt să ne conducă ţara”, a comentat la BBC conducătoarea Lib-Dem Jo Swinson, la rândul ”candidată” la postul de premier.

Aceste alegeri generale, prevăzute iniţial în 2022, sunt al treilea rând de alegeri organizate în patru ani, după scrutinul anticipat din 2017, care s-a desfăşurat deja pe fundalul Brexitului, la doi ani după cel din 2015.

Proiectul de lege cu privire la alegerile anticipate urmează să fie supus miercuri aprobării Camerei Lorzilor, care ar putea fi o simplă formalitate.

Parlamentul ar urma să fie dizolvat la 6 noiembrie.

Comentarii

loading...