17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalBrexit: Farage, susţinut de Trump, îi propune premierului Johnson o alianţă electorală

Brexit: Farage, susţinut de Trump, îi propune premierului Johnson o alianţă electorală

Premierul conservator Boris Johnson, care mizează pe alegerile din 12 decembrie pentru a-şi reface majoritatea în Camera Comunelor, şi-a lansat campania electorală cu mesajul că el este cel care va scoate în sfârşit Regatul Unit din UE, proces aflat în impas din cauza lipsei unei majorităţi pro-Brexit în actualul legislativ.

Lider al taberei pro-Brexit (tabăra ”leave”), Nigel Farage a răspuns fulgerător, invitându-l joi pe preşedintele american Donald Trump la emisiunea sa cotidiană la postul de radio LBC. Liderul de la Casa Albă a cerut o alianţă Johnson-Farage pentru alegerile din decembrie şi a criticat acordul privind Brexitul, întrucât, în opinia sa, nu permite încheierea unui tratat comercial între Regatul Unit şi SUA, Trump fiind însă contrazis de guvernul de la Londra, care consideră că acest acord îi permite semnarea de înţelegeri comerciale cu state terţe.

Mai mult, Farage a anunţat vineri că formaţiunea sa, Partidul Brexit, va avea candidaţi în toate circumscripţiile Regatului Unit dacă Boris Johnson nu se apropie de linia sa dură privind ieşirea din UE.

La lansarea campaniei sale electorale în faţa presei, Farage i-a propus lui Johnson să revină asupra acordului negociat cu Bruxellesul, care ”nu este Brexit”, în schimbul unui ”pact de neagresiune”. Dacă Johnson i-ar accepta propunerea, atunci Farage promite că partidul său va avea la scrutinul din 12 decembrie doar 150 de candidaţi în circumscripţiile conduse de laburişti şi pe care conservatorii nu au reuşit niciodată să le câştige. ”Cel mai important este ca o alianţă a ”leave” să câştige o largă majoritate în parlament şi să pună în practică un Brexit categoric”, a indicat Farage.

O alianţă între Boris Johnson şi Nigel Farage ar fi ”imposibil de oprit”, a spus joi Donald Trump la emisiunea radiofonică la care a fost invitat de liderul Partidului Brexit. ”Aş dori să vă văd împreună cu Boris, pentru că aţi obţine un rezultat bun, pentru că aţi ieşit bine la ultimele alegeri şi el vă respectă mult”, a adăugat preşedintele american, adresându-se lui Farage.

Însă tentativa pare sortită eşecului, întrucât Boris Johnson a refuzat mereu o astfel de alianţă, poziţie reafirmată vineri de mai mulţi responsabili din Partidul Conservator. Dar această propunere îi permite lui Farage să-l atace pe propriul teren pe actualul premier, care, de când a preluat conducerea guvernului în luna iulie, a pozat mereu în campion al Brexitului, însă fără să reuşească să-şi scoată ţara din UE pe 31 octombrie, aşa cum promisese în mod repetat.

La alegerile europene din luna mai, Partidul Brexit a ieşit pe primul loc, cu 31,6%, dar în prezent este creditat cu 11%, conform agregatorului de sondaje Britain Elects, care îi plasează în fruntea intenţiilor de vot pe consevatori, cu 36%, urmaţi de laburişti, cu 25%. Dar numeroşi comentatori cred că deznodământul scrutinului este dificil de anticipat.

Cele mai citite

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....
Ultima oră
Pe aceeași temă