3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalBREXIT: Guvernul britanic promite să pună capăt austerităţii

BREXIT: Guvernul britanic promite să pună capăt austerităţii

‘Putem de acum încolo să ne permitem să întoarcem pagina austerităţii’, a declarat Javid în Camera Comunelor, într-o atmosferă tensionată şi pe fondul întreruperilor repetate din partea opoziţiei laburiste. ‘Putem de acum încolo să ne permitem să cheltuim mai mult pentru că economia noastră creşte şi finanţele publice sunt solide’, a adăugat ministrul de finanţe, în pofida unei contracţii a PIB în trimestrul al doilea şi a riscurilor de recesiune din cauza Brexit-ului.

Sajid Javid a promis o creştere cu 13,8 miliarde de lire (15,3 miliarde de euro) a cheltuielilor publice pentru exerciţiul bugetar 2020-2021, mai ales pentru învăţământ şi sănătate (6,2 miliarde), dar şi mai mulţi bani pentru recrutarea a 20.000 de poliţişti şi apărare (2,2 miliarde).

Javid a vorbit şi despre o ‘revoluţie a infrastructurilor’, promiţând o decizie rapidă în ce priveşte foarte costisitoarea linie feroviară de mare viteză HS2, şi investiţii în internet de mare viteză pe tot teritoriul ţării. În sfârşit, ministrul de finanţe a confirmat că a deblocat 2 miliarde de lire suplimentare pentru Brexit, pentru recrutarea de vameşi, amenajări portuare şi sprijin pentru companii.

Guvernul britanic îşi permite să majoreze cheltuielile bugetare după ce a redus deficitul public, ceea ce îi permite o marjă de manevră. Ministrul de finanţe a ţinut să sublinieze că va fi respectat angajamentul de menţinere a deficitului public sub 2% din PIB.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă