16 C
București
marți, 28 septembrie 2021

Brexit: Guvernul britanic se întruneşte într-o şedinţă maraton

Executivul britanic va avea o reuniune de cinci ore, în loc de obişnuitele 90 de minute, conform unor surse oficiale, într-un moment de impas pentru procesul de ieşire a Regatului Unit din UE înaintea datei de 12 aprilie, noul termen prevăzut pentru separare.

În primele trei ore ale şedinţei, miniştrii vor aborda Brexit-ul în absenţa funcţionarilor, ceea ce a fost interpretat de mass-media ca o încercare a lui May de a analiza posibila convocare a unor alegeri generale anticipate sau data demisiei premierului conservator.

Parlamentarii britanici au votat luni împotriva celor patru opţiuni alternative la acordul privind Brexit-ul negociat de premierul Theresa May, într-o nouă rundă de voturi orientative.

După ce au respins de trei ori acordul negociat de premier cu Bruxelles-ul, iar săptămâna trecută, în prima rundă de voturi orientative, au acordat un vot negativ celor opt propuneri parlamentare alternative menite să scoată din impas procesul de retragere din UE în care se află Regatul Unit, aleşii britanici au respins luni cele patru noi variante ale iniţiativelor parlamentare care propuneau o retragere din UE cu consecinţe mai puţin dure.

În acest punct mort, Regatul Unit s-ar putea vedea obligat să solicite o amânare mai mare, pentru care va trebui să aducă argumente în faţa UE, sau să iasă din uniune fără acord.

Parlamentul britanic preconizează pentru miercuri o nouă zi de voturi „indicative” ca opţiuni de deblocare a crizei, iar presa a indicat că premierul britanic evaluează dacă să supună pentru a patra oară la vot tratatul negociat de ieşire.

Vinerea trecută, în a treia rundă de vot, acest text a fost respins cu 286 voturi pentru şi 344 contra.

Ultima oră
Pe aceeași temă