4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalBrexit: Negociatorul-șef al UE se declară în favoarea unei prelungiri a discuțiilor

Brexit: Negociatorul-șef al UE se declară în favoarea unei prelungiri a discuțiilor

Până acum, este oficial prevăzut ca negocierile dintre Londra şi Bruxelles să se încheie până la un summit al liderilor ţărilor din UE la 18 octombrie.

„Ţinând cont de timpul necesar ratificării acordului ieşirii” Marii Britanii din UE „de către parlamentele britanic şi european, trebuie să încheiem negocierile până la mijlocul lunii octombrie”, a declarat Michel Barnier într-un interviu publicat duminică de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Este posibil. Noi avem nevoie nu de timp, ci de decizii politice”, a adăugat el, făcând referire la guvernul britanic.

Negocierile dintre Londra şi Comisia Europeană avansează extrem de greu în prezent, şi se profilează riscul unui Brexit fără acord, din cauza unor divergenţe care vizează în special relaţiile comerciale ale celor două blocuri, dar şi chestiunea frontierei irlandeze.

În faţa blocajului, cele două părţi încep să ia în considerare prelungirea discuţiilor.

Ministrul britanic responsabil cu Brexit-ul, Dominic Raab, a vorbit la rândul său miercuri despre „o marjă de manevră” în privinţa calendarului.

Ieşirea Marii Britanii din UE este programată pentru sfârşitul lunii martie 2019. Barnier a reiterat că UE este pregătită, în cazul unui acord semnat, să continue până la sfârşitul lui 2020 să trateze Marea Britanie ca ţară membră pentru a ajuta la tranziţie, însă fără ca Londra să aibă drept de vot în deciziile europene.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă