14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalBrexit: Negocierile sunt acum la Londra, între parlament şi guvern

Brexit: Negocierile sunt acum la Londra, între parlament şi guvern

”Am făcut propuneri constructive pe care le-am reamintit vineri”, a declarat Barnier la sosirea sa la o reuniune cu ambasadorii a 27 de state membre ale UE la Bruxelles. ”Am discutat tot weekend-ul, iar acum discuţiile, negocierile, sunt între guvernul de la Londra şi parlamentul de la Londra”, a adăugat el.

Europenii cred că au atins limita concesiilor pe care le puteau face guvernului britanic pentru a-i permite să-i convingă pe deputaţii săi să sprijine tratatul negociat între Londra şi Bruxelles, în cursul unor voturi decisive prevăzute în această săptămână.

Barnier a prezentat vineri seara, într-o serie de postări pe Twitter, ultimele propuneri europene. El a subliniat îndeosebi faptul că UE este gata să dea o valoare ”constrângătoare din punct de vedere juridic” unor angajamente luate deja într-o scrisoare co-semnată de către preşedinţii Consiliului European şi Comisiei Europene.

Este vorba de garanţii referitoare la caracterul temporar al ”backstop-ului” (plasa de siguranţă irlandeză), un mecanism al tratatului de ieşire din UE propus pentru a evita revenirea la o frontieră între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, în scopul de a menţine acordurile de pace din 1998.

Destinat să fie aplicat doar ca ultim recurs, dacă nici o altă soluţie nu este găsită, el ar menţine Regatul Unit într-o uniune vamală cu UE şi prevede o aliniere mai fermă privind normele UE pentru Irlanda de Nord.

Numeroşi parlamentari britanici consideră această măsură drept ”o capcană” ce i-ar menţine sunt umbrela UE în pofida Brexit-ului. Ei cer o limită în timp sau garanţia că vor putea să iasă în mod unilateral.

La rândul său, UE refuză să renegocieze această măsură, dar promite că va face tot posibilul pentru a negocia după Brexit o viitoare relaţie comercială cu Londra care va face inutile controalele la frontiera irlandeză şi deci ”backstop-ul” ar fi inutil.

”Discuţii tehnice” au avut loc tot weekend-ul la Bruxelles în încercarea de a găsi un compromis, dar fără succes. Aceste discuţii nu au fost încă reluate luni, a indicat o sursă europeană.

Premierul britanic Theresa May şi preşedintele Comisie Europene, Jean-Claude Juncker, au avut o conversaţie telefonică duminică seara şi au convenit ”să rămână în contact” luni, a adăugat sursa.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă