12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalBrexit: Negocierile sunt într-un moment crucial, avertizează Theresa May

Brexit: Negocierile sunt într-un moment crucial, avertizează Theresa May

Negocierile asupra Brexit-ului se află ‘într-un moment crucial’, a declarat joi premierul britanic Theresa May în Camera Comunelor (camera inferioară a parlamentului de la Londra), înainte cu trei zile de summitul extraordinar de la Bruxelles unde ar urma să fie parafat ‘acordul de divorţ’ între Regatul Unit şi Uniunea Europeană şi declaraţia privind viitoarea relaţie dintre acestea, transmit Reuters şi AFP, citează Agerpres.

”Negocierile se află acum într-un moment crucial”, a spus May, înainte de a evoca problema statutului Gibraltar, şefa executivului de la Londra dând asigurări că suveranitatea britanică asupra acestui teritoriu va fi ‘protejată’.

Theresa May a promis că va face tot posibilul pentru ca în termen de 72 de ore să fie finalizat acest acord, în interesul cetăţenilor britanici.

Ea a adăugat că activitatea de pregătire a aranjamentelor alternative pentru a se evita activarea mecanismului ‘plasei de siguranţă’ privind frontiera irlandeză va începe înainte ca Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord să părăsească UE, la 29 martie 2019.

Pe de altă parte, premierul britanic a precizat că textul convenit cu UE face o referire explicită la dezvoltarea unei politici comerciale independente pentru Regatul Unit.

În ceea ce-l priveşte, liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a estimat că acordul convenit de Theresa May privind Brexit-ul este cel mai rău posibil, după publicarea declaraţiei politice asupra cadrului viitoarelor relaţii între Londra şi UE.

”Aceste 26 de pagini sunt un testament al eşecului negocierilor de mântuială purtate de conservatori. Nouăsprezece pagini suplimentare, dar nimic nu s-a schimbat”, a spus Corbyn în Camera Comunelor.

El a denunţat faptul că documentul nu menţionează nimic despre regulile care vor continua să se aplice şi că nu există certitudine pentru viitor.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat joi că negociatorii britanici şi cei ai Uniunii Europene au convenit joi textul documentului comun care stabileşte obiectivele pentru viitoarea relaţie post-Brexit între Londra şi blocul comunitar.

Documentul are nevoie acum de aprobarea politică a Londrei şi a restului de 27 de state membre, care se vor reuni duminică într-un summit extraordinar la Bruxelles.

Declaraţia politică comună merge mână în mână cu acordul de retragere a Marii Britanii, detaliind termenii ‘divorţului’. Ea acoperă obiectivele viitoare comune în domeniile comerţului, securităţii şi cooperării politice, punând bazele negocierilor care pot începe imediat după ieşirea Regatului din UE.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă