Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Brexit. UE: Sceptică faţă de posibilitatea încheierii unui nou acord

Brexit. UE: Sceptică faţă de posibilitatea încheierii unui nou acord

Uniunea Europeană este sceptică în privinţa posibilităţii ca un nou acord cu Marea Britanie să poată fi obţinut înainte de 31 octombrie, aşa cum ar dori premierul Boris Johnson, ne spune AFP.

Lorand Stoica 0 comentarii

'Ideea ca în câteva zile o propunere să poată fi făcută, negociată, sprijinită la summitul UE (de pe 17 şi 18 octombrie - n.r.) şi ratificată de deputaţii europeni şi britanici pare să ţină de un tur de forţă, iar asta este puţin spus', a declarat acest responsabil pentru France Presse.

Boris Johnson a promis să scoată Marea Britanie din UE pe 31 octombrie, cu sau fără acord de retragere cu Bruxellesul, decis să pună în practică voinţa britanicilor, care au votat în proporţie de 52% în favoarea unui divorţ de UE la referendumul din iunie 2016. El şi-a exprimat totuşi speranţa de a ajunge la un nou acord cu UE, pentru a evita un Brexit fără acord. Angajat într-o încleştare cu Camera Comunelor, Boris Johnson a dat asigurări miercuri că face 'importante progrese' în negocierile cu UE.

Blocul comunitar nu a comunicat însă până acum că ar fi primit vreo propunere concretă din partea Londrei. Discuţiile trenează asupra plasei de siguranţă irlandeze sau 'backstop', pe care Boris Johnson vrea să o abolească, ceea ce europenii au exclus în mai multe rânduri. Acest mecanism, prevăzut de acordul de retragere încheiat în noiembrie 2018 după 18 luni de negociere între UE şi premierul britanic de la acea vreme, Theresa May, prevede menţinerea, în ultimă instanţă, a întregului Regat Unit în uniunea vamală a UE. Mecanismul are drept scop evitarea revenirii unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda şi protejarea pieţei unice.

Comentarii

loading...