18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalBREXMAS Acord istoric între UE și Marea Britanie în ajunul Crăciunului

BREXMAS Acord istoric între UE și Marea Britanie în ajunul Crăciunului

 

The Sun

,,BORIS Johnson a oferit națiunii un cadou de Crăciun devreme în această dimineață, în timp ce a obținut un acord istoric Brexit, care vede în cele din urmă Regatul Unit preluând controlul din UE și încheind patru ani de luptă amară.

Pactul ne va permite să tranzacționăm liber cu UE fără tarife sau contingente și va pune capăt a patru ani amari de lupte pentru Brexit.
El a declarat națiunii la o conferință de presă importantă în această după-amiază: „Ne-am preluat controlul asupra destinului nostru – fiecare notă și titlu din legile noastre.

„Acum depinde de noi, ca națiune nouă și cu adevărat independentă, să realizăm imensitatea acestui moment și să profităm la maximum de el”.

Pe un ton respectuos, el a subliniat că acordul său va oferi în cele din urmă certitudine pentru poliție, afaceri, servicii de securitate și tuturor celorlalți membri din UE și din Marea Britanie.

Și a promis că această înțelegere va aduce beneficii și întregii Europe.

El a promis: “Această înțelegere înseamnă o nouă certitudine. Vom fi prietenul tău, aliatul tău, susținătorul tău și, într-adevăr, nu lăsăm niciodată să fie uitat, piața ta numărul unu”.

El l-a descris ca fiind un „acord de comerț liber în stil canadian”, care rezolvă disconfortul profund direcționat față de Uniunea Europeană.

“Cred că ni s-a spus că nu ne putem mânca tortul și să-l mâncăm”, a spus el.

“Este ceea ce țara are nevoie în acest moment și calea cea bună pentru Marea Britanie.”

Premierul a postat pe Twitter o imagine cu el zâmbind cu ambele degete ridicate în aer înainte de conferința de presă.

„Înțelegerea s-a încheiat”, a scris el.”

 

 

 

 

 

FOTO Pizza a fost livrată la sediul central Berlaymont din Bruxelles noaptea trecută, pe măsură ce au continuat discuțiile dure credit @kate_vandy

Marea Britanie și UE finalizau miercuri seară un acord istoric post-Brexit care va defini viitoarea lor relație comercială, reducând riscul ca Marea Britanie să iasă din piața unică europeană la 1 ianuarie.

Boris Johnson este de așteptat să confirme acordul azi, în ajunul Crăciunului, după o ploaie de discuții de ultim moment la Bruxelles, care va pune capăt celor nouă luni de negocieri tensionate.

Oficialii UE și ai Marii Britanii au lucrat toată noaptea pentru a finaliza textul legal, care va păstra comerțul fără tarife cu mărfuri între UE și Marea Britanie, precum și va proteja cooperarea în alte domenii, cum ar fi securitatea.

Oamenii informați cu privire la discuții au declarat pentru Financial Times și The Sun că lucrările în curs includ o reglare detaliată a acordurilor încheiate miercuri cu privire la drepturile de pescuit ale UE în apele Regatului Unit. Însă oficialii ambelor părți au spus că termenii relației post-Brexit au fost în esență stabiliți.

Au existat semne că Johnson ar putea să parafeze acordul în Marea Britanie, chiar și pentru euroscepticii.

Nigel Farage, liderul partidului Brexit, a declarat că acordul nu este perfect, dar a adăugat: „În ceea ce privește lucrurile mari, războiul s-a încheiat”.

Lira sterlină s-a tranzacționat aproape de maximele anului față de dolar, joi, pe măsură ce așteptările au crescut cu privire la un anunț de tranzacționare. Moneda a crescut cu 0,5% la tranzacționarea timpurie a Londrei la 1,3559 dolari.

Calea către un acord s-a deschis după ce Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și Boris Johnson au preluat controlul personal al negocierilor în această săptămână, accesul la pescuit fiind ultimul punct major.

Acordul va păstra comerțul cu mărfuri fără tarife UE-Marea Britanie. Acesta va acoperi, de asemenea, aspecte precum cooperarea polițienească și de securitate și va păstra piața transfrontalieră a energiei, dar va face puțin pentru sectorul serviciilor.

Deși acordul este adesea descris ca un acord comercial „subțire”, acesta va oferi o platformă legală pe care cele două părți pot reconstrui relațiile la mai mult de patru ani după trauma votului Brexit din 2016, menționează Financial Times.

Ultimele zile de negocieri au fost dominate de discuții despre soarta drepturilor de pescuit ale UE în apele Marii Britanii, în prezent în valoare de aproximativ 650 milioane EUR pe an.

Potrivit persoanelor informate despre discuții, acordul include o perioadă de tranziție de cinci ani și jumătate, timp în care bărcile UE vor avea acces garantat la apele de pescuit din Marea Britanie. Drepturile de pescuit ale UE vor fi reduse cu 25% în comparație cu acum, cu efectul knock-on al creșterii cantității de bărci britanice.

Oficialii din Marea Britanie spun că se așteaptă ca acordul să vadă cota britanică din capturile din apele sale crescând de la aproximativ jumătate astăzi la aproximativ două treimi în timpul tranziției.

Accesul la ape după expirarea perioadei de tranziție – în jurul celei de-a zecea aniversări a referendumului UE din iunie 2016 – va depinde de negocieri regulate.

Alături de pescuit, un alt punct cheie în timpul negocierilor viitoare a relației a fost cererea UE de garanții de concurență loială pentru companiile sale.

Proiectul de acord al celor două părți include un nou mecanism de arbitraj destinat să asigure condiții de concurență echitabile între cele două părți, cu prevederi pentru sancțiuni sub formă de tarife, dacă oricare dintre părți subminează în mod serios reglementările celeilalte în domenii precum protecția mediului.

FOTO : David Frost, negociatorul șef al Brexitului britanic, părăsește miercuri reședința ambasadorului Regatului Unit la Bruxelles © AP

Johnson susține că acest mecanism va oferi ambelor părți un cadru legal care să poată fi ajustat – Downing Street a denumit-o „clauza libertății”.

În timp ce UE va susține că își poate proteja piața de concurența neloială în cazul în care Marea Britanie se angajează în ruta Singapore-pe-Tamisa.

Un aspect în al unsprezecelea ceas a fost cel cu privire la regulile comerciale pentru mașinile electrice: Marea Britanie a susținut că a câștigat concesii pentru a face posibilă tranzacționarea vehiculelor electrice fără tarife, chiar dacă o proporție relativ mare din componentele lor provin din afara UE și a Regatului Unit.

Problema este de o importanță esențială pentru Toyota și Nissan: anul trecut, Nissan a vândut mai mult de 30.000 de mașini electrice Leaf construite în Marea Britanie către Europa, în timp ce Toyota a exportat aproape 120.000 de modele hibride peste Canal.

Acum va fi o grabă să aprobe acordul înainte ca perioada de tranziție a Marii Britanii să se încheie la 1 ianuarie. Deputaților britanici li s-a spus să se aștepte să se organizeze o sesiune de urgență a Camerei Comunelor pe 30 decembrie.

Parlamentul european a spus deja că nu va vota înainte de sfârșitul anului. Dar Bruxelles are opțiunea de a aplica provizoriu acordul până când europarlamentarii vor vota asupra acestuia în 2021.

Acordul comercial va atenua marginile economice ale Brexit-ului, însă schimburile comerciale dintre cele două părți vor fi în continuare afectate de o cantitate uriașă de noi documente și controale la frontieră ca urmare a deciziei lui Johnson de a scoate Marea Britanie din piața unică și din uniunea vamală.

Covid-19 și sfârșitul perioadei de tranziție a Regatului Unit înseamnă că întreruperea considerabilă a porturilor la 1 ianuarie rămâne probabilă, dar majoritatea parlamentarilor și economiștilor sunt de acord că acordul de liber schimb – chiar și unul relativ modest – va contribui la asigurarea unei situații rele care să nu se înrăutățească.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă