13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalBruxelles forțează Londra să respecte post-Brexit reglementările europene

Bruxelles forțează Londra să respecte post-Brexit reglementările europene

Uniunea Europeană pregăteşte un plan prin care să sancţioneze Marea Britanie în etapa de tranziţie post-Brexit prin excluderea din sectoare ale pieţei comunitare dacă Londra nu respectă condiţiile stabilite, arată un proiect de document UE, obţinut de Financial Times.

Guvernul Theresa May a transmis luni că exclude posibilitatea rămânerii într-o uniune vamală cu Bruxellesul post-Brexit. În acest context, Michel Barnier, negociatorul-şef al Uniunii Europene, a cerut Marii Britanii, după întrevederea cu premierul Theresa May şi cu ministrul pentru Brexit, David Davis, să clarifice modul în care vede viitoarea relaţie bilaterală după 29 martie 2019.

„Singurul lucru pe care îl pot spune: fără o uniune vamală şi în afara pieţei unice, barierele comerciale pentru bunuri şi servicii sunt inevitabile”, a declarat Michel Barnier. „A venit vremea ca Marea Britanie să facă o alegere. Avem nevoie de claritate şi în legătură cu propunerile Marii Britanii privind viitorul parteneriat”, a subliniat Barnier.

Confirmând temerile apărute la Bruxelles că Londra ar putea încălca reglementările europene în tranziţia post-Brexit, Comisia Europeană propune introducerea unor clauze care să permită reacţii imediate în cazul apariţiei neînţelegerilor bilaterale.

„În perioada de tranziţie, instituţiile, structurile, oficiile şi agenţiile Uniunii Europene trebuie să aibă prerogativele conferite de către legislaţia comunitară inclusiv în relaţia cu Marea Britanie şi cu persoanele care locuiesc ori sunt stabilite în Marea Britanie. În principal, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene trebuie să aibă jurisdicţia prevăzută în tratatele comunitare”, se arată în proiectul de document elaborat de Comisia Europeană.

„Secţiunea privind gestionarea şi soluţionarea disputelor a Acordului de retragere a Marii Britanii din UE trebuie să conţină un mecanism care să permită Uniunii Europene să suspende anumite beneficii acordate Marii Britanii prin participarea la piaţa internă în cazul în care se constată că sesizarea unui litigiu la Curtea de Justiţie a UE nu va aduce soluţionările necesare într-un interval adecvat”, subliniază documentul UE.

    Disensiuni în Partidul Conservator

Întîlnirea din capitala britanică are loc pe fondul unui acces de tensiune între pro şi anti Brexit, ca urmare a unei informații potrivit căreia unii miniştri britanici se pregătesc pentru o serie de măsuri care să menţină Regatului Unit în Uniunea Vamală, pentru prezervarea relaţiilor economice după ieşirea din Uniunea Europeană.

Înaintea sosirii lui Barnier, un purtător de cuvânt al premierului May a afirmat că „nu este politica Guvernului să fie membru al Uniunii vamale sau a unei uniuni vamale” şi a subliniat în faţa presei că cele două opţiuni avute în vedere sunt „un nou parteneriat vamal” sau „dispoziţii vamale mai uşoare”. Davis a replicat că ţara va părăsi Uniunea vamală pentru a fi liberă să semneze acorduri comerciale cu restul lumii, dorind în acelaşi timp să conserve relaţia comercială „cea mai fluidă posibil” cu UE, după Brexit.

Această perioadă de tranziţie continuă să dezbine Partidul Conservator al Theresei May, deputaţii temându-se că Marea Britanie, care va continua să respecte regulile europene fără să aibă un cuvânt de spus,  va deveni un „stat vasal” al Uniunii.

Tabăra pro-Brexit are temeri între altele că premierul May nu va reveni asupra angajamentului său de a părăsi Uniunea Vamală şi îi reproşează că întârzie să-şi afişeze clar intenţiile. În această săptămână sunt aşteptate reuniuni destinate să pună la punct poziţiile Guvernului, divizat între brexiterii duri, ca şeful diplomaţiei, Boris Johnson, şi ministrul Mediului, Michael Gove, şi partizanii menţinerii relaţiei cât mai strânsă posibil cu UE, ca ministrul Finanţelor, Philip Hammond.

Theresa May se află în situaţia inconfortabilă de a trebui să-i mulţumească pe unii fără a-i nemulţumi pe ceilalţi. Şi riscă să nu-şi impună autoritatea asupra guvernului, în timp ce după legislativele din iunie, conservatorii au pierdut  majoritatea absolută în Camera Comunelor.

La Bruxelles, discuţiile între delegaţiile europeană şi britanică se vor purta asupra aspectelor tehnice privind ieşirea Regatului Unit din UE, frontiera şi relaţia între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda şi perioada de tranziţie, care trebuie să debuteze a doua zi după Brexit, prevăzut pentru 29 martie 2019 şi care va dura doi ani.

Vineri va fi consacrată unei întrevederi a coordonatorilor celor două tabere, care va permite Londrei să „actualizeze” aşteptările privind viitoarea relaţie bilaterală.

 

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă